Poljska kritikovana u EP zbog diskriminacije LGBT osoba


Poljska konzervativna vlada bila je na meti kritika na sednici poslanika Evropskoj parlamenta zbog diskriminaciji prava LGBT osoba, kao i stanja sa sudstvom u zemlji.

Parlament je danas raspravljao o novom izveštaju o pravima u Poljskoj, koji je pripremio Huan Fernando Lopez Agilar, poslanik iz Španije, koji se nalazi na čelu Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove.

On je poslanicima predstavio izveštaj i rekao da misli da se Poljska udaljava od evropskih vrednosti i dodao da je situacija krajnje zabrinjavajuća.

Partija Zakon i pravda preuzela je vlast 2015. godine u Poljskoj i od tada se nalazi pod monitoringom EU zbog stavova koje je zastupa ova stranka. Najviše pažnje privukla je činjenica da je vlast učila sudstvo manje nezavisnim, što je izazvalo ogromne kritičke čelnika EU.

ČITAJTE:  Gana: Usvojen zakon kojim je identifikovanje kao LGBT+ nezakonito

Čelnici vladajuće partije nazvali su LGBT osobe potencijalno opasnim i naglasili da njihova različitost može da ugrozi tradicionalni identitet katoličke zajednice, što je nedavno u jednom intervjuu rekao i sam predsednik stranke, Jaroslav Kačinski.

Premijer Andžej Duda rekao je da je “ideologija” LGBT osoba opasnija od komunizma.

Mnoge opštine širom Poljske proglasile su svoje teritorije “slobodnim” od pripadnika LGBT zajednice, što je dodatno učinilo da budu diskriminisani.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.