Austrija ima šest kategorija kada je pol u pitanju


Austrija je prva zemlja na svetu koja je zvanično omogućila svojim građanima da se na pitanje pola kom pripadaju deklarišu u šest različitih kategorija. Na taj način interseksualnim osobama je zvanično priznat status. Aktivisti podržavaju ovu odluku, ali upozoravaju da pitanje jednakosti još nije rešeno jer u dobrom delu slučajeva morate da dobijete potvrdu od lekara.

U Austriji od sada možete da se deklarišete kao muško, žensko, fluidni pol, otvoreni pol, interseksualni ili da se uopšte ne izjasnite. Kako prenosi queer.de interseksualne osobe koje nisu pri rođenju upisane bilo kao muško ili kao žensko, mogu jednostavno da promene svoj status. Oni koji su pak u knjige rođenih upisane pod određenim polom moraju da dobiju mišljenje lekara o razvoju njihovog pola pre nego što na papiru mogu da ga zvanično promene i to je deo koji kritikuju aktivisti. Kako smatraju, interseksualne osobe su na ovaj način i dalje diskriminisane.

ČITAJTE:  Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama

Ko su interseksualne osobe

U klasičnoj medicini osobama se na rođenju dodeljuje pol, muški ili ženski, zasnovano na hormonima i hromozomima i fizičkom izgledu. U slučaju interseksualnih osoba pol se ne može odrediti na osnovu izgleda u tom klasičnom smislu jer one imaju karakteristike i muškog i ženskog pola.

Često se dešava da se tek u periodu puberteta otkrije da osoba ima polne organe koji su karakteristični za drugi pol.

Procena je da je oko 1,7 odsto svetskog stanovništva rođeno ovako.

Izvor: Noizz.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Ja imam malo duzu kosu, ofarbanu i sminkam usta a nisam gej vec samo volim tako da izgledam .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.