Podrška LGBT osobama ne sme da izostane

Zašto se i dalje ne rešavaju problemi LGBT zajednice u Srbiji, da li želimo da živimo u društvu u kojem se neko oseća ugroženim i koliko je važna podrška LGBT osobama, bile su samo neke od tema večerašnjeg onlajn panela Beograd Prajda “Savezništvo – Zašto je važno?”.

Debata o tome na koji način članovi društva mogu doprineti i pomoći LGBT+ zajednici održana je u sklopu Nedelje ponosa.

Podsetimo, Organizacioni odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane kovidom-19 događaji planirani za Nedelju Ponosa, od 14. do 20. septembar, i Prajd Marš, koji je planiran 19. septembra, održe u promenjenom obliku. Program Nedelje Ponosa se delom održava onlajn, dok je živi program redukovan i organizovan u skladu sa važećim propisima i preporukama državnih organa.

Novinarka Suzana Trninić, ispričala je kako je svojevremeno izabrana za kumu Prajda i kako je mislila da ima onih koji su više zaslužili tu “titulu”.

– Mi ne znamo kakav je većinski odnos prema LGBT zajednici. Je li naš odnos prema LGBT populaciji kada gledamo premijerku koja je lezbejka? Ili je naš odnos prema LGBT populaciji to “kada te vidim, ubiću te”. Koji je naš odnos prema tom pitanju? Ta zaluđenost time što smo sve završili jer imamo gej premijerku… Ništa nismo završili, već se otvorilo toliko strašnih slojeva… Nismo rešili nijedan problem koji se tiče LGBT zajednice – ukazala je Trninić.

Na pitanje moderatorke panela Sofije Todorović koliko je važno da postoje politički pokreti koji razumeju da je LGBT zajednica jednaka sa ostalim građanima i građankama Srbije, Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd, ispričao je kako su mnogi na društvenim mrežama negodovali kada je Inicijativa podržala Prajd.

– Pitanje koje treba da se postavi jeste u kakvom društvu želimo da živimo. Ako imamo pripadnike i pripadnice bilo koje socijalne grupacije koji se osećaju ugroženim, pitanje koje svako od nas treba da postavi jeste da li želimo društvo u kojem se to dešava – naveo je Veselinović.

Kako je istakao, važno je diskovati i edukovati one koji loše misle o LGBT osobama.

Mina Hagen, aktivistkinja i psihološkinja, istakla je da je socijalna podrška veoma važna u svim sferama, i da ukoliko LGBT osoba ne može da nađe podršku u porodici ili prijateljima treba da je dobije od stručnog lica.

– Ukoliko ta podrška izostane, to može da ima dugoročne posledice po tu osobu. Ako se osećate manje vredni zbog toga što ste gej, i u drugim situacijama mislićete da ne vredite. Jako je važno da osećate da je okej to što ste gej i da nađete osobu koja će vam biti podrška, koja će vam biti oslonac – objasnila je Hagen.

Selena Agatonović, volonterka Beograd Prajda, istakla je da je u svakodnevnom životu važno menjati mišljenje ljudi o LGBT osobama, “da sa njima pričamo bez napada”.

– Društvo nam nameće određene vrednosti i potrebno je da svakodnevno rušimo te zidove – naglasila je Agatanović.

Izvor: Danas
Piše: Jelena Diković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.