Održana gej parada u Zagrebu uprkos koroni


Nekoliko hiljada građana učestvovalo je danas na 19. gej paradi u Zagrebu koja je protekla bez incidenata.

Okupljeni su zatražili da se Ustavom izjednače prava svih porodica, odnosno promenu ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene iz 2013, na način da uključi i istopolne porodice.

Okupljanje pod sloganom „Sloboda unutar i van četiri zida“ prvi put organizovano je ispred sedišta hrvatskih insitutucija, Sabora, Vlade i Ustavnog suda, na Markovom trgu gde se okupilo više stotina građana.

Organizatori su istakli da su se tamo okupili da bi „od najviših organa vlasti zahtevali da sruše zidove koji i dalje ograničavaju njihova prava, a istopolne porodice i dalje guraju u drugi red građanki i građana“.

Posle okupljanja i govora na Markovom trgu, okupljeni su u koloni i u pratnji policije prošli centralnim gradskim ulicama, preko glavnog zagrebačkog trga, do parka Ribnjak, gde je nastavljen muzički prigram.

Građani, uglavnom mladi, većinom su nosili zaštitne maske. U koloni su se vijorile zastave duginih boja. Na transparentima su bile ispisane poruke kojima se traži izjednačavanje prava. Medju njima su se isticali „Različiti ljudi jednaka prava“, „Bez podela na rozo i plavo“ i „Ponos bez predrasuda“.

Povorku ponosa LGBTIQ zajednice podržali su i poslanici zeleno-leve koalicije „Možemo“, Socijaldmeokratske partije, kao i potpredsednik Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

Izvor: Danas


ČITAJTE:  Ucenjivali korisnike gej aplikacije za upozavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.