Pero Jovović: Srbija to može progutati


Ministarka za ljudska i manjinska prava u odlazećoj vladi Gordana Čomić je na početku unapred oročenog mandata najavila sveobuhvatnu zakonodavnu aktivnost.

To je podrazumevalo i izradu Zakona o istopolnim zajednicama, o čemu je ministarka upoznala članove skupštinskog Odbora za ljudska prava.

U novembru prošle godine, prilikom predstavljanja rada svog ministarstva ovom odboru, Čomić je izjavila da je Zakon spreman, da je izrađen u skladu sa najvišim evropskim standardima, što je potvrdio i Savet Evrope, te da je na Vladi da odluči kada će ga usvojiti. Kao da ministarka nije deo te iste vlade?

Činjenica da Vlada nikada nije stavila na dnevni red ovaj zakon, a da se predsednik javno izjasnio da ga ne bi potpisao, u svakom demokratskom društvu bi bila dovoljna da ministarka podnese ostavku, ali da ne cepidlačimo.

Poznavaoci prilika su u velikoj meri saglasni da ipak nije bilo realno očekivati da se ovaj zakon nađe pred poslanicima kada su izbori blizu.

Praksa iz drugih zemalja koje su usvajale slične zakone pokazuje da se ovaj posao lakše da završiti u prvoj godini mandata, dakle ubrzo nakon izbora, jer pamćenje prosečnog glasača ne doseže daleko, a širenje korpusa ljudskih prava LGBT osoba i dalje nailazi na negodovanje u velikom broju društava.

ČITAJTE:  Patrijarh Porfirije se oglasio o Evroprajdu

Još uvek ne znamo ko će biti ministri u narednoj vladi, ali znamo ko će biti narodni poslanici, te hajde da zamislimo kako bi mogla da izgleda rasprava o ovom zakonu u plenumu Narodne skupštine.

Ispred poslaničke grupe „Zajedno možemo sve – Aleksandar Vučić“ za reč se javlja Nebojša Bakarec: „Naša poslanička grupa će podržati ovaj zakon, jer politika predsednika Aleksandra Vučića ima za cilj da svi građani budu jednaki i imaju jednaka prava.“

Za reč se javlja Dubravka Kralj, narodna poslanica SPS: „Naša stranka, kao stranka levice, uvek je bila u prvom redu kada se radi o borbi za prava svih, pa i LGBT osoba, pa ćemo glasati za ovaj zakon.“

Narodna poslanica Marinika Tepić, ispred poslaničke grupe SSP: „Režim Aleksandra Vučića je uništio Srbiju u prethodnih 10 godina tokom kojih su, prema brojnim istraživanjima, pripadnici LGBT populacije masovno napuštali zemlju, kako bi svoju sreću pronašli u uređenim demokratskim društvima, daleko od korupcije i nepotizma. Naša poslanička grupa će glasati za ovaj zakon, jer smo nakon konsultacija sa predstavnicima nevladinih organizacija uvereni da će doprineti unapređenju kvaliteta života LGBT zajednice.“

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Otkrićemo sva lica koja su se tokom Evroprajda nasilno ponašala

Povredu poslovnika reklamira narodni poslanik Vladimir Đukanović: „Molim vas, član 107, narušeno je dostojanstvo Narodne skupštine, koleginica Tepić očigledno implicira da Srbija nije uređeno demokratsko društvo, a po njoj su verovatno uređena ona društva gde vladaju nevladine organizacije, strane ambasade i gde se ne zna ko je muško, a ko žensko…“.

Predsedavajući: „Molim Vas, g. Đukanoviću…“. Đukanović: „U redu je, završavam, ali koristim priliku da naglasim da ću lično, protivno stavu svoje poslaničke grupe, u danu za glasanje glasati protiv ovog zakona jer sam vernik i zato što Ustav definiše brak kao zajednicu muškarca i žene“.

Za reč se javlja Balint Pastor, predsednik poslaničke grupe SVM: „Naša stranke podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića, kao i sva manjinska prava i podržaćemo ovaj zakon, jer će njime biti priznato istopolno partnerstvo, što nije isto što i brak, dok smo protiv širenja homoseksualne propagande i protiv usvajanja dece od strane istopolnih zajednica“.

Ispred poslaničke grupe „Moramo“ narodni poslanik Đorđe Miketić: „Predlog Zakona o istopolnim zajednicama nije dovoljan da se obezbede jednaka prava pripadnika LGBT zajednice. Naša poslanička grupa će glasati za ovaj zakon, ali ćemo nastaviti da insistiramo na izmenama i dopunama Porodičnog zakona, da bismo postigli potpuno izjednačavanje prava heteroseksualnih parova sa pravima istopolnih parova.“

ČITAJTE:  Desnica u Srbiji pokušava da izbaci LGBT iz nastave

Miloš Jovanović, predsednik poslaničke grupe DSS-POKS: „Između homoseksualizma i homoseksualnih prava sa jedne strane, i srpskih fundamentalnih interesa i dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom sa druge, biram ovo drugo.“

U danu za glasanje, Zakon o istopolnim zajednicama dobija dvotrećinsku podršku narodnih poslanika. Predsednik Republike Aleksandar Vučić svečano potpisuje Zakon na dan održavanja EuroPride-a u Beogradu i sa najbližim saradnicima se pridružuje povorci. Dobro, možda ne predsednik, ali verovatno resorni ministar za ljudska prava.

Tako bi sve to moglo da izgleda…

Pre oko mesec dana, ruski patrijarh Kiril je tokom propoveda u Moskvi povezao napad na Ukrajinu sa ljudskim pravima LGBT populacije, rekavši da se sukob u Donbasu odnosi na temeljno odbacivanje takozvanih vrednosti koje se ogledaju u održavanju gej parade. Patrijarh Kiril je u pravu.

Dalje integracije Ukrajine, kao i Srbije, u Evropsku uniju i NATO podrazumevaju unapređenje ljudskih prava, ali i demokratije i vladavine zakona. Uz to idu i gej parada i gej brak i usvajanje dece od strane gej parova. Uz to ide i smenjivost vlasti.

Ostaje da vidimo za koje vrednosti će se Srbija u narednom periodu opredeliti.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.