Lezbejski par tuži kliniku za vantelesnu oplodnju


Heder Vilhelm-Rotenberg i njena supruga Robin išle su na vantelesnu oplodnju kako bi pokušale da dobiju ćerku, pa su potražile kliniku u Njujorku kako bi to ostvarile.

Homoseksualni par, koji je koristio proces biranja pola kako bi osigurao da njihova beba bude devojčica, odlučio je da upotrebi Robininu jajnu ćeliju i spermu donatora za stvaranje embriona, koji je dalje implantiran u Hederinu utrobu.

Ali tek kada su otišli na 15-nedeljno skeniranje, par je ostao u šoku. Sonograf je proverio pol bebe i otkrio da će dobiti dečaka. Heder je objasnila da su im “vilice pale na pod” i da je bila uverena da ima tuđi embrion, opisujući to kao da u sebi ima “vanzemaljca”.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Sedam nedelja istrage
Par je zakazao drugi pregled sledećeg dana, koji je potvrdio da Heder nosi dečaka. Klinika je tada započela proces i istragu kako bi se otkrilo pripada li embrion uopšte paru.

Trajalo je sedam nedelja dok je istraga bila u toku, a za to vreme Heder je priznala da “nije imala veze” s bebom. Ali kada je potvrđeno da embrion pripada paru, imale su osećaj “duboke izdaje”.

Heder je rekla: “Imale smo zdravu bebu, ali ja nisam imala emocionalnu vezu i sada moram zauvek da se pomirim sa tim da imam dete koje nisam planirala.”

Dodala je kako mrzi ideju da ne može da se poveže sa bebom u sebi i trudnoću je opisala kao “užasno iskustvo”.

ČITAJTE:  Argentina: Muškarac zapalio četiri lezbejke

Teška postporođajna depresija
Kada se dečak rodio u decembru 2020. godine, sa mukom ga je dojila i počela je da pati od teške depresije i imala je misli o samoubistvu. Heder je na kraju dijagnostikovana složena postnatalna depresija.

Međutim, par sada ima svog 18-mesečnog sina koji je “pun magije”. Međutim, odlučile su da tuže svoju kliniku za oplodnju zbog greške.

Dok se Heder sada oporavlja od postnatalne depresije, kaže da oseća “ogromnu krivicu i sram” jer nije mogla da se poveže sa njim u prvim mesecima njegovog života.

– On je nevino biće, nije zaslužio ništa od ovoga. Klinika je petljala sa nečim tako osetljivim: prvim formacijskim godinama naše bebe. To je razlog zašto ovo radim – jer toliko volim svoje dete. Mislimo da je naš sin zaslužio tu vezu od samog početka – rekla je.

ČITAJTE:  Bosanac uhapšen nakon što ga je gej sin optužio za prisilnu ženidbu

Izvor: Srbija danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.