Pedro Almodovar snima kvir vestern


Pedro Almodovar se već nekoliko godina zanima za kratke filmove u kojima po pravilu sarađuje sa velikim filmskim zvezdama. Pa tako je za sledeću godinu spremio novi, ljubavnu romansu između dva kauboja koje će tumačiti Itan Hok i Pedro Paskal.

Film će najverovatnije premijerno biti prikazan na narednom Kanskom festivalu u maju 2023, a sve o novom gej vesternu španski reditelj je objavio gostujući u podkastu koji vodi pevačica Dua Lipa – „At Your Service“.

Novi film, koji će trajati tridesetak minuta, Almodovar je opisao kao „kvir vestern“, jer se priča vrti oko „dva muškarca koji se vole“. Likovi, koje igraju Hok i Paskal, u tom ljubavnom odnosu ponašaju se, objasnio je reditelj, „na potpuno suprotan način“:

ČITAJTE:  Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

– Ovo je priča o muškosti u dubokom smislu, jer je vestern, sam po sebi, muški žanr. I film u sebi ima mnogo elemenata vesterna – tu su revolveraši, tu je ranč, ali i šerif – pojasnio je reditelj.

Ali, ima i ono što vesterne nikako ne odlikuje, dodao je Almodovar, a to je nesvakidašnji dijalog!

– Mislim da takav dijalog između dvojice muškaraca nikada nije viđen ni u jednom vesternu. Takvu gej ljubav videli niste. Ne bi trebalo da pričam više… Možda sada i previše otkrivam… Ako nastavim, znaćete sva iznenađenja koja vas čekaju u scenariju – kazao je Almodovar.

Jedan čovek po imenu Silva jaše konja kroz pustinju. Zaputio se u Biter krik. Ide tamo kako bi video šerifa Džejka. Prošlo je 25 godina od kako su Silva i Džejk radili kao revolveraši najamnici. Silva željno želi da iznova oživi „prijateljstvo“ iz mladih dana, i oni slave svoj ponovni susret. Ali, već narednog jutra šerif Džejk je jasan u stavu da razlog posete nisu sećanja na nekdašnje prijateljstvo…

ČITAJTE:  Kolege traže da se Kevinu Spejsiju dopusti da glumi

To bi bio kroki novog kratkog filma Pedra Almodovara, prvog posle dve godine kada je potpisao još jedno kratko ostvarenje – „Ljudski glas“ s Tildom Svinton, čija je premijera bila u Veneciji.

Dok je snimao „Strange Way of Life“ Pedro Almodovar se za „Indi vajer“ prisetio ostvarenja s relativno sličnom tematikom. I pomenuo je vestern za koji je Ang Li dobio Oskara za najbolju režiju – „Planinu Broukbek“ iz 2005. godine s Džejkom Džilenholom i Hitom Ledžerom. Almodovar je tada odnos između te dvojice filmskih kauboja nazvao „nedovoljno požudnim“:

– Veza između njih dvojice je isuviše životinjska. Posredi je fizički odnos. Ključ filma je tek u trenutku kada su prinuđeni da se odvoje, i Hit Ledžer shvata da ne može da se suoči s napuštanjem. To je moćno otkriće. Ali, do tog trena sve je gotovo animalno. Opet, u holivudskom filmu ne možete imati dvojicu muškaraca kako se sve vreme je*u. Ovo je moj odgovor na „Planinu Broukbek“ – odsečan je bio Pedro Almodovar.

ČITAJTE:  Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.