Parada ponosa u Crnoj Gori održaće se uprkos koroni

“Većina prajdova u svetu ove godine otkazana je zbog epidemije koronavirusa, a mi imamo intenciju da ne otkazujemo Montenegro prajd, ali ćemo se prilagoditi merama Nacionalnog koordinacionog tela”, rekao je predsednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić.

Lani je sedmi prajd bio organizovan u Podgorici krajem septembra, a prema rečima Kalezića, nije izvesno da će u to vreme biti i ove godine. Kaže da je sve to teško definisati jer se sitaucija zbog koronavirusa menja iz dana u dan.

“Takvi su uslovi kakvi su, ne samo za prajd, nego za sva javna okupljanja. Prajd treba da se organizuje do kraja godine. Prilagodićemo se situaciji. Sve zavisi od mera i kada organizacioni odbor odluči da se organizuje. Odluke bi trebalo da se donesu u septembru”, rekao je on za Pobjedu.

Upitan kakvi zahtevi će se čuti sa novog skupa, odgovorio je da će ih tek utvrditi.

“Organizacioni odbor će se time baviti”, rekao je on.

Na prošlogodišnjoj sedmoj povorci ponosa učesnici su tražili punu ravnopravnost u društvu i jednaka prava i da, između ostalog, poslanici ne šire mržnju prema njima, a ključni zahtev bio je da se usvoji Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, što je i učinjeno ove godine, u julu.

Kalezić kaže da su zbog toga zadovoljni, pa da je u tom slučaju pokazana snažna opredeljenost većinske Crne Gore da poštuje ljudska prava LGBT osoba i da sa njima ne kalkuliše.

“Ono što nam sledi dalje što se Zakona tiče jeste stvaranje uslova za primenu samog akta, a to znači razvijanje celog sistema – obuka matičnih službi, ljudi iz institucija koji će voditi računa o sprovođenju Zakona. Očekujem da će se sada u septembru i oktobru te aktivnosti intenzivirati”, poručio je on.

Skupština je većinom glasova poslanika, 42, usvojila predloženi Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Izvor: Nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.