LGBT likovi u crtaćima: Zašto je važno da oni postoje?


Ne, vaše dete neće postati gej ali će sigurno naučiti šta je tolerancija i različitost.

Dizni je nedavno dobio prvi glavni lik koji je biseksualne orijentacije, i to u seriji “The Owl House” (Sovina kuća) koja se prikazuje na kanalu Dizni. Kako je autorka serije, Dejna Teras otkrila na Tviteru, glavni lik serije je dominikansko-američka devojčica Luz Noseda koja je biseksualna.

“The Owl House” je prvi put prikazana u januaru. Serija se bavi 14-godišnjom devojčicom koja pronalazi vrata za čarobni svet i pokušava da ispuni svoj san da postane veštica dok boravi tamo.

Ovo međutim, nije prvi mejnstrim LGBT lik u crtanim filmovima.

Dečiji kanal “Nickelodeon” sredinom jula je tvitovao da „slavi mesec ponosa zajedno sa LGBTQ+ zajednicom i njihovim saveznicima“, uz fotografije transrodnog glumca Majkla D. Kohena iz serije “Henry Danger”, Avatara Korre iz serije “Legenda o Kori”, koja je biseksualna, ali i Sunđer Boba, čija seksualnost nije do sada dovođena u pitanje.

Odmah se digla kuka i motika, uglavnom bez razloga: iako je autor serija o Sunđer Bobu ranije izjavio da je njegov lik aseksualan, mnogi su pomislili da je sada jasno da je imaginarni crtani lik gej.

I dok su mnogi pozdravili ovakvu odluku televizijskog kanala, mnogi su je i osudili bez razloga.

Ne, nije u pitanju propaganda, nametanje stava ili izbora – jer biti pripadnik LGBTQ+ zajednice nije ni stav ni izbor – već karakteristika koja određenom delu populacije pripada po rođenju. I dok su ovakvi likovi do nedavni bili ili potpuno izbrisani iz serija ili krajnje karikirani i predstavljeni kroz stereotipe, to konačno počinje da se menja.

Mnogim ljudima nemoguća je ideja da poznaju neku LGBTQ+ osobu, iako su one svuda oko nas. Zbog toga je važno prikazati ih u serijama, filmovima, pa i crtanim filmovima, kao sastavni deo svačijeg života. Ovim se zajednici daje ne samo na vidljivosti, već se deca uče prihvatanju različitosti i toleranciji.

ČITAJTE:  Ijan Makelen primio Fajzerovu vakcinu

Za one koji se pitaju da li ovakve stvari mogu uticati na seksualnost deteta – odgovor je ne. Dete ne može „postati gej“ ako gleda crtani film. Može samo da nauči da voli i ne širi mržnju, a to bi dobro došlo i nekim odraslima.

Izvor: Nova.rs


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.