Parada ponosa biće održana u nedelju

Parada ponosa, koja okuplja predstavnike gej, lezbijske, biseksualne i transseksualne orijentacije, i ove godine će biti održana pod sloganom „Ne odričem se” u nedelju 15 septembra.

Za razliku od prethodnih manifestacija koje su najčešće počinjale u podne, početak šetnje planiran je za 17 časova, a okupljanje učesnika počinje na Trgu Slavija. Povorka će se kretati ulicom Kralja Milana do Trga Nikole Pašića, gde se nalaze gradski parlament i Narodna skupština, a učesnici prajda potom će skrenuti u Ulicu Kneza Miloša i šetnju nastaviti do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Šetnja će biti završena velikom žurkom u parku Manjež, koja će biti otvorena za javnost, a organizatori ove manifestacije očekuju prisustvo premijerke Srbije Ana Brnabić i gradonačelnika Beograda dr Zorana Radojičića. Ulice kojima će se kretati učesnici parade biće zatvorene za saobraćaj od podneva.

Kuma ovogodišnje manifestacije biće pevačica Sara Jo i ona će se pridružiti timu žena koje su do sada nosile ovu „titulu” i u kome se nalaze Biljana Srbljanović, Jelena Karleuša, Mirjana Karanović i Suzana Trninić.

Inače, parada predstavlja završnu manifestaciju beogradske „Nedelje ponosa” koja je počela 9. septembra, a organizovano je više od 60 događaja. Slogan „Ne odričem se” nosi jaku ličnu notu i aludira na činjenicu da porodica ne treba da se odriče svojih članova drugačije seksualne orijentacije, a LGBT osobe ne treba da se odriču svog polnog identiteta.

Istovremeno, ovim sloganom učesnici parade poručuju da se ne odriču slobode i prava koja im jednako pripadaju kao drugim članovima društva.

Zahtevi organizatora prajda nisu se promenili u odnosu na prethodne godine – i dalje se traži usvajanje zakona o rodnom identitetu i zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, sankcionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, veća odgovornost države i bolja zaštita prava LGBT populacije.

Inače, donošenje ovih zakona bilo je predviđeno Strategijom o zabrani diskriminacije, a država se u procesu evropskih integracija obavezala da će doneti zakonske akte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.