Pahomije seksualno uznemiravao monaha


Vladika vranjski Pahomije seksualno je uznemiravao monaha u manastiru Prohor Pčinjski. Ova svetinja na jugu Srbije iznova je prazna jer su je zbog nemilih događaja napustili svi koji su u njoj služili I boravili.

Za sada još uvek nije poznato o kom se stepenu seksualnog napada radi. Kako za “Blic” prenose izvori iz vranjske eparhije Pahomije je – spopadao monaha.

– Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vreme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet pre neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak – prenose izvori “Blica” inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj.

ČITAJTE:  'Da se zna' protiv štrajka glađu koji je pokrenuo njihov nekadašnji štićenik

Za monahom su otišli i ostali koji su bili u manastiru. Prema navodima lokalnih medija u Prohoru su bila tri monaha I četiri iskušenika.

Monahu koji je bio meta Pahomijeve požude, vladika je pre nekoliko dana dao kanonski otpust, a to znači da može da napusti eparhiju i ode u neku drugu.

– Za njim su sablaženjeni otišli I svi drugi. Manastir je opet prazan. Da ne govorimo o značaju Prohora za SPC I narod ovde, a koji je pod stalnim pretenzijama prisvajanja nepriznate makedonske crkve. Vladika je mogao da se suzdrži maker u ovakvoj svetinji – navodi izvor “Blica”.

Monah koji je napustio manastir slovio je za budućeg igumana Prohora I bio voljen u narodu.

ČITAJTE:  Ministar Žigmanov falsifikuje realnost života LGBTI ljudi u Srbiji

Ovo nije prvi put u novije vreme da manastir ostaje pust zbog nedela tamošnjeg vladike. Početkom prošle godine manastir je napustila igumanija Stefanida, a za njom je otišlo celo sestrinjstvo. Tada je razlog bila kako se navodilo Pahomijeva krađa para.

Monahinje su utočište našle na Kosovu I Metohiji u manastiru Gračanica. Znatno ranije, pre oko desetak godina monasi I skušenici njih oko dvadesetak napustili su eparhiju kojom upravlja Pahomije i manastir Prohor i otišli u nišku eparhiju kojom je tada upravljao današnji patrijarh Irinej.

Ovo nije po prvi put da se vladika Pahomije pominje i sumnjiči za seksualne napade prema istom polu. U žižu javnosti I na opštu sablazan Srbije po prvi put se za njegove nasrtaje čulo kada je spopadao bogoslove – maloletnike.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

Sudski spor protiv Pahomija nije dobio epilog – posle mnogo godina na sudu slučaj je zastareo. Vest da su monasi i iskušenici napustili manastir prvi su objavili lokalni mediji u Vranju.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

2 comments

  1. Srpska Pravoslavna Crkva se decenijama bavi sirenjem mrznje, huskanjem na rat, i negovanjem pogresnih nacionalnih pretpostavki koje vode u sukob. U odnosu na to, ovakvi skandali nisu nista. Ako njima narod veruje nakon citave serije verskih ratova, onda mogu mirno da spavaju svi – od Irineja, preko Pahomija, do Amfilohija. Ovo ce trajati vecno.

  2. Interesantno je da novinar konsatuje da “ovo nije prvi put da se Pahomije spominje i sumnjiči za seksualne napade istog pola”…Jer, da je spopadao monahinje, to bi i ovom novinaru i SPC bilo sasvim prirodno i normalno…Oni (vladike) su za sebe stvorili neku vrstu paralelne stvarnosti za koju je odgovorna i kriva država koja ih neguje umesto da plaćaju porez kao i svi mi.Oni mogu sve, a da nikome ne odgovaraju, a pokrenuti sudski postupci protiv njih zastarevaju jer su nedodirljivi, potrebni su vlastima jer zamajavaju narod što je korisno, jer se time narod drži u pokornosti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.