Papa Franja: Homoseksualnost nije zločin


Papa Franja kritikovao je zakone koji kriminalizuju homoseksualnost kao „nepravedne“, rekavši da Bog voli svu svoju decu takvu kakva jesu, i pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da požele dobrodošlicu LGBTK osobama u Crkvu.

„Biti gej nije zločin“, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve u intervjuu za AP.

On je priznao da katolički biskupi u nekim delovima sveta podržavaju zakone koji kriminalizuju homoseksualnost ili diskriminišu LGBTK zajednicu, i nazvao je to pitanje „grehom“.

On je, međutim, takve stavove pripisao kulturnom poreklu i poručio da katolički biskupi treba da prođu kroz proces promene kako bi prepoznali dostojanstvo svakoga.

„Ovi episkopi moraju da prođu kroz proces obraćenja“, rekao je on, napominjući da treba da primene „saosećanje, molim vas, koje Bog ima prema svakom od nas“.

Oko 67 zemalja ili jurisdikcija širom sveta kriminalizuje sporazumni istopolni seks, od kojih 11 može ili zaista nosi smrtnu kaznu, prema The Human Digniti Trust, organizaciji koja radi na ukidanju takvih zakona.

Stručnjaci kažu da čak i tamo gde se zakoni ne sprovode, oni doprinose uznemiravanju, stigmatizaciji i nasilju nad LGBTK osobama.

ČITAJTE:  Kažnjen sveštenik koji je organizovao gej orgije

U Sjedinjenim Državama, više od deset država i dalje ima zakone protiv sodomije u knjigama, uprkos presudi Vrhovnog suda iz 2003. godine koja ih je proglasila neustavnim.

Zagovornici prava homoseksualaca kažu da se zastareli zakoni koriste za uznemiravanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone, poput tzv. Floridski zakon „Ne govori gej“, koji zabranjuje učenje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od vrtića do trećeg razreda, kao dokaz kontinuiranih napora da se marginalizuju LGBTQ osobe.

Ujedinjene nacije su pozvale na ukidanje zakona koji direktno kriminalizuju homoseksualnost, tvrdeći da oni krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije i predstavljaju kršenje obaveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Označavajući takve zakone kao „nepravedne“, papa Franja je istakao da Rimokatolička crkva može i treba da radi na tome da ih stane na kraj. „Mora da radi“, rekao je.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

On je citirao Katihizis Katoličke crkve, rekavši da homoseksualci moraju biti dobrodošli i poštovani i ne smeju biti marginalizovani ili diskriminisani.

„Svi smo mi Božja deca i Bog nas voli takve kakvi jesmo, i zbog snage za koju se svako od nas bori za svoje dostojanstvo“, rekao je papa Franja za AP u vatikanskom hotelu u kojem živi.

Takvi zakoni su uobičajeni u Africi i na Bliskom istoku i potiču iz britanskih kolonijalnih vremena ili su inspirisani islamskim učenjima. Neki katolički biskupi su ih snažno podržavali kao dosledni učenju Vatikana.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je u utorak da kada je reč o homoseksualizmu treba praviti razliku između zločina i greha.

„Biti gej nije zločin“, rekao je on. „To nije zločin — da, ali jeste greh. U redu, ali prvo da napravimo razliku između greha i zločina.“

„Nedostatak dobročinstva jedni prema drugima je takođe greh“, dodao je on, piše RSE.

Katoličko učenje smatra da, iako se prema homoseksualcima mora postupati s poštovanjem, homoseksualni činovi su „suštinski poremećeni“.

ČITAJTE:  Netolerancija i predrasude prema LGBT+ zajednici i dalje i u Srbiji i u EU

Papa nije promenio to učenje, ali je dopiranje do LGBTK zajednice učinio zaštitnim znakom svog papstva.

Počevši od njegove čuvene izjave iz 2013. – „Ko sam ja da sudim?“ – Na pitanje o navodima o homoseksualnom svešteniku, papa Franja je više puta i javno služio gej i trans zajednici.

Kao nadbiskup Buenos Ajresa, papa Franja se zalagao za davanje pravne zaštite istopolnim parovima kao alternativu podršci istopolnim brakovima, što rimokatolička doktrina zabranjuje.

Katolička LGBTK zajednica kritikovala je papu Franju zbog dekreta doktrinarne kancelarije Vatikana iz 2021. da crkva ne može blagosloviti istopolne zajednice „jer Bog ne može blagosloviti greh“.

Vatikan je 2008. odbio da potpiše deklaraciju UN kojom se poziva na dekriminalizaciju homoseksualizma, žaleći se da je tekst prevazišao prvobitni okvir i da je uključivao i jezik o „seksualnoj orijentaciji“ i „rodnom identitetu“ koji se smatra problematičnim.

U tadašnjem saopštenju, Sveta stolica je pozvala zemlje da izbegavaju „nepravednu diskriminaciju“ homoseksualaca i da ukinu kazne protiv njih.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.