Fanovi isprozivali Pink Flojd zbog duge


Prošle nedelje legendarni prog rock bend Pink Floyd najavio je posebno reizdanje box seta za 50. godišnjicu svog kultnog albuma “The Dark Side of the Moon”. Naslovnica albuma iz 1973. prikazuje prizmu koja lomi svetlost koja stvara dugine boje.

Bend je objavio ažuriranu verziju naslovnice kao svoju službenu Facebook profilnu sliku. Na njoj se nalazi prizma s brojem 50 unutar nje. Broj 0 ispunjen je duginim bojama koje se nalaze na originalnoj naslovnici albuma.

Međutim, jedan deo fanova je novu profilnu sliku protumačio kao zagovaranje LGBTQ+ pokreta pa su pobesneli zbog onoga za šta veruju da je “woke” potez.

“Sklonite dugu, ispadate glupi”, jedan je napisao, a drugi je rekao da neće više slušati Pink Floyd.

“Postoji li straight zastava? Želim jednaku zastupljenost, nemojte da me pogrešno shvatite, svi bi trebalo da budemo verni onome što jesmo”.
Pol Makartni trebalo je da bude deo klasika Pink Floyda “The Dark Side of The Moon”… Evo zašto nije

ČITAJTE:  Irska predstavnica na Evroviziji je kvir veštica

Kao odgovor, brojni drugi fanovi ismejali su taj bes, a jedan je u komentarima napisao: “Mislio sam se radi o šali i morao sam da vidim svojim očima. Imaju li ljudi stvarno napade besa zbog duge koja je UVEK bila tu na toj legendarnoj naslovnici?”.

Drugi je dodao: “Znaš da si homofob kad se naljutiš na dugu koja je uvek bila logo Pink Floyda. Ona odsijava iz trougla i predstavlja početak života i sve pređene staze i uticaje tokom života”.

Neki nisu mogli da odole da se ne pridruže sukobu na satiričan način. “Bravo Pink, upravo ste izgubili još jednog fana. Slušam ovaj album poslednjih 50 godina otkad sam ga kupio u lokalnoj prodavnici ploča za 50 centi. Slučajno nisam nikad pogledao naslovnicu albuma”.

Još jedan komentator je napisao: “Ne mogu da verujem da su Pink Floyd woke. Od sada jedini klasični britanski izvođači koje slušam su Queen, Dejvid Bouvi, Elton Džon, Džordž Majkl, Judas Priest, Morisi i Rainbow”.

Čini se kako su neki fanovi Pink Floyda stihove “We don’t need no education” shvatili malo preozbiljno. Dugina zastava, koju je stvorio umetnik Gilbert Bejker, prvi put se zavijorila kao simbol queer oslobođenja na paradi u San Franciscu 1978. Pink Floyd su svoj osmi studijski album, “The Dark Side of the Moon”, objavili pet godina ranije, 1973., a naslovnicu je osmislio dizajner Storm Torgerson koji ju je zamislio kao posvetu slavnim light show performansima benda.

ČITAJTE:  Igor Koruga: Plesnim performansom o queer nasleđu

Novi box set “The Dark Side Of The Moon” stići će posle 50. godišnjice izdanja, a reizdanje će sadržati CD i preklopljeni vinil, plus Blu-Ray i DVD audio s originalnim 5.1 miksom i remasterizovanim stereo verzijama. Osim toga, takođe će uključivati još jedan Blu-Ray disk Atmos mixa plus CD i LP “The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley Empire Pool, London, 1974”. Live snimka također će biti objavljena samostalno na CD-u i vinilu istog dana kad i box set, što je prvi put da će ona biti dostupna kao samostalni album.

Istog dana biće objavljena i knjiga pod nazivom “Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary”. Knjiga je plod saradnje fotografkinje Džil Furmanovski i samog benda, a sadržavaće retke i dosad neviđene fotografije snimljene tokom “The Dark Side Of The Moon” turneje između 1972. i 1975.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.