Otvoren 09. Merlinka festival u Beogradu


U Domu omladine u Beogradu sinoć je otvoren deveti po redu međunarodni festival kvir filma – Merlinka, pod sloganom “Zaljubi se zatvorenih očiju”.

Festival će ove godine trajati sedam dana i prikazaće više od 70 filmova iz celog sveta.

Na ceremonij svečanog otvaranja festivala publici su se obratili specijalni gosti, reditelji Brus La Brus i Stanislav Tomić.

Kanadski reditelj Brus La Brus je rekao da je prvi put u Beogradu, da će sutra na programu biti prikazan njegov najnoviji film “Mizandristkinje”.

“Film je upravo prikazan u Bogoti pre par dana, a posebno mi je drago što se sada prikazuje u Beogradu”, rekao je La Brus.

Prema rečima osnivača i selektora, Predraga Azdejkovića, slogan ovogodišnjeg festivala inspirisan je rečima Endija Vorhola, koji je rekao da ljudi treba da se zaljubljuju zatvorenih očiju. U skladu sa sloganom, ovogodišnja festivalska selekcija promoviše ljubav prema partnerima, deci, roditeljima životu i umetnosti.

ČITAJTE:  Jelena i njena devojka žele da postanu majke

Festival je otvoren nastupom Ide Prester iz grupe “Lollobrigida”, nakon kog je prikazan i prvi film u ovogodišnjoj selekciji, hrvatska komedija “Lavina”, reditelja Stanislava Tomića.

Film govori o Franji, muškarcu koji je nestao u lavini i za sobom ostavio dve supruge i dve ćerke, i koji se nakon smrti vraća iz mrtvih da bi porodici saopštio da je homoseksualac. Nakon projekcije održan je i razgovor sa rediteljem.

Pre svečanog otvaranja održana je i tribina Centra za marginu, pod nazivom “Seks rad i mediji – zašto (ne) danas.

Petak je rezervisan za druženje sa LaBrusom, koji će predstaviti svoj film “Mizandristkinje” o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat.

Biće reči i o njegovom dokumentarcu “Kvirkor: Kako pankovati revoluciju” o LGBT pankerima u kome je, pored Džona Votersa i Bet Dito, jedan od protagonista.

ČITAJTE:  Ijan Mekelen raskinuo sa 54 godina mlađim dečkom

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala, Robin Kampijo biće u Beogradu da predstavi svoj film “120 otkucaja u minuti” koji je nominovan za najbolji evropski film.

Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima.

Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu.

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film “Tom od Finske” o Touku Laksonenu koji se kao odlikovani oficir posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkih filmova koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za nagradu za najbolji kratki film.

ČITAJTE:  Ruska izdavačka kuća cenzurisala knjigu o Pazoliniju

Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala “Identities” Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala “Roze Film Dagen” Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i “Holandski dan”, kada će biti prikazano pet holandskih filmova.

Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije “Kraljica Amsterdama” o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Festival 13. decembra zatvara dokumentarac o pop ikoni Grejs Džons koji je premijerno prikazan na festivalu u Torontu, a režirala ga je Sofi Fajns.

Festival će ugostiti i reditelje Stefana M. Mladenovića, Branislava Principa, Karni Haneman iz Izraela, Tima Dekkersa iz Holandije, Barbaru Muller i ekipu njenog filma “Nisa” iz Austrije i Samana Haghighivanda iz Irana.

Izvor: ALO!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.