Organizacija koja štiti prava LGBT osoba proglašena „stranim agentom“ u Rusiji


Ruske vlasti klasifikovale su u ponedeljak glavnu organizaciju za zaštitu prava LGBT osoba “stranim agentom”, što je kontroverzna klasifikacija koja bi mogla da oteža njihov rad.

Organizacija LGBT-Set, osnovana 2006. koja deluje u nekoliko regija zemlje, upisana je u registru ministarstva pravosuđa kao „strani agent“, odrednica koja se odnosi na neke nevladine organizacije, medije, aktiviste, advokate i novinare.

Prema internet stranici organizacije, LGBT-Set pruža pravnu i psihološku pomoć LGBT osobama i njihovim porodicama, vodi kampanje podizanja svesti i skuplja informacije o diskriminaciji povezanoj sa seksualnom orijentacijom u Rusiji.

U februaru je ta organizacija upozorila na hapšenje dvojice Čečena, koji su zatim prebačeni u Čečeniju, rusku republiku na Kavkazu poznatu po progonu homoseksualaca.

ČITAJTE:  Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

Klasifikacija „stranog agenta“ obvezuje organizacije, medije ili te osobe da taj status obznane u svim svojim objavama, uključujući i na društvenim mrežama i da se pridržavaju napornih administrativnih procedura.

Ta oznaka, koja podseća na oznaku „narodnog neprijatelja“ iz vremena Sovjetskog Saveza, trebalo bi da bude usmerena na one koji primaju novčana sredstva iz inostranstva i sprovode „političku aktivnost“.

U Rusiji je nasilje nad LGBT osobama relativno često, a podstiču ga konzervativci i verski krugovi.

Ta zemlja je 2013. uvela zakon protiv homoseksualne „propagande“ među maloletnicima, što je bio izgovor za zabranu parada ponosa i isticanje zastava duginih boja.

Od 2020. godine ruski ustav precizira da je „brak zajednica muškarca i žene“, čime de fakto zabranjuje istospolne brakove.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

Rusko ministarstvo pravosuđa u ponedeljak je klasifikovalo nekoliko advokata bliskih ruskoj opoziciji „stranim agentima“.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Ne razumem zasto je Putin prikazan nasminkan , ne mora da znaci ako je muskarac nasminkan da je gej .Ja sam ponekad nasminkan a nisam gej vec samo volim tako da izgledam .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.