Brod američke mornarice nosi ime Harvija Milka


Američka mornarica porinula je brod nazvan po Harviju Milku, aktivisti za prava homoseksualaca koji je 50-ih godina prošlog veka bio prisiljen da ode iz službe zbog svoje seksualne orjentacije.

USNS “Harvi Milk” porinut je u subotu u San Dijegu, a događaju su prisustvovali sekretar za mornaricu Karlos del Toro i Milkov nećak Stjuart, preneo je BBC. To je jedan od šest novih brodova koji će dobiti ime po slavnim američkim borcima za građanska prava. Među njima će biti i bivši sudija Erl Voren i ubijeni predsednički kandidat Robert Kenedi.

Milk je služio kao oficir ronilac i poručnik na brodu za spasavanje podmornica UŠ Kitivejk tokom Korejskog rata, ali je bio primoran da napusti službu nakon dvonedeljnog ispitivanja o njegovoj seksualnoj orjentaciji 1955. godine. Kasnije je postao jedan od prvih američkih otvorenih gej političara, izabran 1977. u Nadzorni odbor San Franciska.

ČITAJTE:  Parade ponosa ove godine neće biti u Tel Avivu

Godinu dana kasnije ubio ga je Den Vajt, bivši gradski nadzornik sa kojim se često sukobljavao. Govoreći na ceremoniji, sekretar za mornaricu Del Toro je rekao da je bilo pogrešno što je Milk bio primoran da maskira taj veoma važan deo svog života tokom svoje službe u mornarici.

Izvor: Srbija Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.