Ombudsman obojio logo u boje LGBT


Zaštitnik građana danas je, povodom Međunarodnog dana ponosa 27. juna, upozorio da se LGBTI osobe u Srbiji i dalje susreću sa napadima, pretnjama i nasiljem i ponovio da su potrebne izmene Кrivičnog zakonika kojima će se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta tretirati kao dela rasizma i netolerancije.

Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je sa saradnicama danas istakla zastave LGBTI pokreta na zgradi ove nezavisne državne institucije u znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Logo Zaštitnika građana na zvaničnom internet sajtu ove institucije u subotu, 27. juna, biće prekriven zastavom duginih boja.

Zaštitnik građana konstatuje da se pripadnici LGBTI zajednice još uvek suočavaju sa nasiljem, pretnjama, govorom mržnje i zločinima iz mržnje usled predrasuda i ukazuje na to da se u Srbiji nedovoljno primenjuje institut zločina iz mržnje i ne sprovode mere posvećene podizanju svesti o pravima LGBTI osoba.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Pored ovih problema, Zaštitnik građana navodi i pravnu neuređenost istopolnih zajednica i posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, ali i problem održavanja hormonskog statusa trans osoba zbog čega je u izveštaju za prošlu godinu ponovio preporuku Vladi Srbije o potrebi regulisanja pravnih posledica prilagođavanja pola i rodnog identiteta.

Među brojne probleme mladih LGBTI osoba u Srbiji spada i teška egzistencijalna situacija u kojoj se nađu nakon što porodicama saopšte svoju seksualnu orijentaciju, jer za njih ne postoje odgovarajući servisi podrške, kaže Zaštitnik građana.

Po pitanju zaštite prava interseks osoba, Zaštitnik građana podseća da je u izveštaju za 2019. godinu ukazao na to da Zakon o zabrani diskriminacije i drugi relevantni zakoni eksplicitno ne zabranjuju diskriminaciju interseks osoba, iako je Srbija dobila takvu preporuku u Trećem ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija 24. januara 2018. godine.

ČITAJTE:  Na listi RFZO pet novih lekova za lečenje HIV-a

Međunarodni dan ponosa se obeležava u znak sećanja na proteste LGBTI osoba protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja od strane američkih vlasti koji su počeli u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku i predstavljaju začetak organizovanog aktivizma LGBTI zajednice.

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim građanima i građankama.

Izvor: Dnevnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.