Na Filipinima uhapšeno 20 LGBT demonstranata

Filipinska policja uhapsila je 20 demonstranata koji su učestvovali u šetnji povodom obeležavanja globalnog Prajda, tražeći pomoć za siromašne radnike i vozače koji su ostali bez prihoda zbog jednomesečnih mera zatvaranja radi sprečavanja širenja korona virusa.

Portparol policije u Manili Karlo Manuel rekao je da su se demonstranti okupili na istorijskom mostu nedaleko od predsedničke palate bez dozvole i da su pokušali da pobegnu kada su ima policajci prišli.

Dodao je da je oko 30 demonatranata uspelo da pobegne, prenosi AP.

Jedan od vođa protesta, Rej Salinas izjavio je da su demonstranti, među kojima je bilo i pripadnika LGBT zajednice, želeli da izraze i protivljenje novom zakonu protiv terorizma, koji bi po njihovoj oceni mogao da bude pretnja građanskim slobodama.

Region Manile je epicentar korona virusa na Filipinima, na kojima je do danas registrovano više od 34.000 zaraženih i 1.224 smrtna slučaja.

Levičarske i nacionalističke grupe optužuju predsednika Rodriga Duertea da koristi mere karantina kako bi ublažio kritike da vlada nije na adekvatan način rukovodila krizom.

Izvor: Nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.