Objavljena himna beogradske gej parade

Organizatori predstojeće parade “Ponos Srbije” – udruženja građana “Egal”, Loud & Queer i Gej lezbejski info centar (GLIC) – objavili su promotivni spot te manifestacije koja će biti održana 24. juna u Beogradu.

Spot je pušten početkom juna, meseca ponosa LGBT zajednice u celom svetu, a tekst himne prajda je urađen na muziku pesme “We Will Rock You” legendarnog britanskog benda Queen, čiji je pevač Fredi Merkjuri bio gej, navodi se u saopštenju organizatora.

– Rad na ovom spotu je bio veoma inspirativan. Namerno smo u njemu iskoristili fudbalsku i navijačku ikonografiju, ne samo zato što se ona slaže sa muzikom koju koriste mnoge navijačke grupe u Evropi, već i zato što smo hteli da se približimo velikom broju ljubitelja fudbala u Srbiji.

– Oko sporta uopšte, a fudbala pogotovu, okuplja se veliki broj ljudi, a mi smo hteli da pokažemo da je LGBT zajednica deo našeg društva – rekla je režiserka spota Milina Trišić.

Autor teksta Rajko Zorić kaže da je, kada je počeo da ga piše, sebe upitao “ko smo zapravo svi mi da jedni drugima branimo pravo na ljubav, sreću i slobodu”.

– Za te stvari se živi, zbog toga sam podržao ovaj projekat, jer još uvek verujem da prava ljubav i sreća postoje i ne želim da joj stojim na putu – rekao je on.

Zvezda spota je trans aktivistkinja Štefica, koja peva himnu produciranu u studiju “Moby” Srđana Čolića.

Pogledajte video:

Izvor: Telegraf

ČITAJTE:  Viličić: LGBTI osobe izložene diskriminaciji i nasilju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.