Desetine hiljada Poljaka na gej paradi u Varšavi


Na ulice Varšave na 17. Paradu ravnopravnosti izašle su desetine hiljada građana i aktivista LGBT organizacija. Skup je praćen protestima samo dve manje grupe radikalnih nacionalista.

Ovogodišnja Parada ravnopravnosti prošla je poljskom prestonicom uz moto: “Učinimo Varšavu ponovo ponosnom” a učesnici su posebno upozorili na porast govora mržnje prema homoseksualcima ali i migrantima i drugim manjinama u društvu, otkako su na vlast došli poljski konzervativci.

Povorka sa zastavama u bojama duge, nacionalnim dvobojkama Poljske i plavim zastavama sa zvezdicama Evropske unija, prošla je trasu dugu četiri kilometra centrom Varšave do trga na kome je nikao “Gradić ravnopravnosti”.

Prema saopštenju organizatora, Varšavom je u gej paradi prošlo oko 50.000 ljudi što je najviše do sada, dok je policija učešće procenila na oko 10.000 učesnika.

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Pred početak parade učesnicima je pročitano pismo podrške ambasada 40 zemalja.

“Poštovanje temeljnih prava iz sporazuma Saveta Evrope i Evropske unije obavezuje sve vlade da štiti sve svoje stanovnike od nasilja, diskriminacije i da im garantuju jednake šanse”, stoji u pismu podrške Saveta Evrope, EU i 40 ambasada sa svih kontinenata.

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc iz opozicione liberalne Građanske platforme je osmi put odbila da preuzme pokroviteljstvo gej parade, premda je gradske vlasti ne zabranjuju, kao što je svojevremeno učinio pokojni predsednik Poljske Leh Kačinjski kada je bio gradonačelnik Varšave.

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.