O manjinama na drugi način u predstavi “…i ostali”


U saradnji sa festivalom Merlinka, u ponedeljak, 29. januara u Ustanovi kulture VUK, premijerno će biti izvedena predstava “…i ostali”, po tekstovima Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović i Maše Radić, u režiji Stevana Bodrože.

Predstava “…i ostali” bavi se pozicijom manjina u našem društvu i pokušava da istražuje i analizira dijalektiku odnosa manjina – većina. Upravo zato što je tema manjina već imala neka uprizorenja na scenama u Srbiji, ova predstava ima nov pristup jer prikazuje različite oblike marginalnosti upoređuje kako se različite vrste marginalnosti ogledaju jedne u drugima i na koji način se većina u društvu odnosi prema manjinskim grupma.

Svaki pojedinac je, bar u nekom trenutku ili periodu svog života, manjina. Kada se neko razboli manjina je, jer je više zdravih nego bolesnih ljudi, kada ode u penziju postaje deo jedne manjine, jer je više radno sposobnih i zaposlenih nego onih koji su završili svoj radni vek, kada je neko roditelj LGBT osobe takođe je manjina, jer je više roditelja straight nego gay ljudi. Kada bi ljudi shvatili da manjine nisu monolitne skupine koje stoje u opoziciji spram većine, da je epitet “manjina” fluidan i sveobuhvatan, da se manjinom postaje na razne načine od kojih većina ne zavisi od slobodne volje pojedinca, mnogo bi se lakše podizala svest o imperativu blagonaklonog tretmana manjine od strane većine. Na kraju svako od nas često ne može ni da nasluti kako je biti manjina dok ne shvati da u nekom segmentu života to jeste i ne oseti hladnoću većine spram naše potrebe ili problema.

Odnos prema manjinskom, prema slabom, prema posebnom i drugačijem, je fundament čovečnosti, preduslov zdravog društva, prostor u kom glavnu lekciju koja omogućava prosperitet uče one društvene zajednice koja istinski žele da idu napred.

ČITAJTE:  Merlinka festival od 10. do 13. decembra u Novom Sadu

Predstava će se sastoji iz četiri kratke drame, jednočinke koje se izvode u okviru jedne mozaičke celine i odatle naziv “…i ostali”. Jedan tekst bavi se poteškoćama integracije romske dece u osnovnim školama, drugi tekst sudbinom žene koji doživljava saobraćajnu nesreću i postaje invalid, treći tekst pričom o gay mladiću koji ima problema sa majkom nespremnom da prihvati njegov seksualni identitet, a četvrta muškarcem koji zbog alkoholizma prouzrokovanog depresijom gubi porodicu.

Tekstove su napisale četiri mlade dramaturškinje: Mina Ćirić, Neda Gojković, Galina Maksimović i Maša Radić. Na ovaj način projekat “…i ostali” doprineće i afirmaciji savremenog domaćeg dramskog pisanja kao i afirmaciji mladih umetnika koji su tek stali na profesionalnu scenu što je jedan od glavnih programskih ciljeva Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić”.

U predstavi igraju: Anđela Jovanović, Bojana Zečević, Željko Maksimović i Nikola Šurbanović.

Izvor: Glossy


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.