Gej aktivista mesecima mučen na Kosovu


Mladić iz Podgorice, dugogodišnji član nevladine organizacije LGBT Forum Progres, od septembra pa do januara silovan je na Kosmetu, u Peći i Đakovici.

Muke ovog mladića počele su u septembru prošle godine kada se preko Fejsbuka upoznao sa N. G. sa Kosmeta.

Posle druženja u Podgorici, po dogovoru su krenuli za Peć, a Kosovar je Podgoričanina naterao da popije neku tabletu, posle čega se probudio u jednom stanu u Peći. Odatle je pod pretnjama odveden u Đakovicu, gde je seksualno i fizički zlostavljan i povređivan nožem.

Na prijavu komšija, posle duže od četiri meseca došla je policija i odvela ga odatle. Međutim, počele su nove muke…

Kada ga je policija oslobodila iz stana u kome je bio zatočen u Đakovici, umesto da ga zaštiti, saznavši da je pripadnik gej populacije, počela je da se fizički iživljava nad njim, prenose Novosti.

– Obratio nam se dugogodišnji član iz Podgorice, sa zahtevom za pružanjem pravne pomoći i zaštite, zbog toga što je, kako je naveo, trpio kontinuirano zatočeništvo, seksualno zlostavljanje, izgladnjivanje i svakodnevne pretnje. Mladić je ispričao da je po izlasku iz policije, napustio Kosovo i vratio se u Crnu Goru, gde je tražio pomoć nevladine organizacije LGBT Forum Progres – navode iz NVO.

Iz organizacije navode da je mladiću pružena pravna i psiho-socijalna pomoć i uspostavljena je kvalitetna i temeljna saradnja sa Upravom policije, putem kontakt policijskog službenika za rad sa LGBT zajednicom.

– Neverovatna je činjenica da danas, u 21. veku, imamo očigledne i teške primere ropstva. Drugi, podjednako važan aspekt slučaja jeste izuzetno izražen problem institucionalne homofobije, koji vidimo na primjeru kosovskih policijskih službenika, koji su odbili da stanu u odbranu mladića, već su ga oni dodatno ponižavali i fizički nasrtali na njega usled njegove etničke pripadnosti kao i činjenice da je dio LGBT zajednice – saopšteno je iz Foruma Progres.

ČITAJTE:  Pusi rajot kažnjene zbog akcije protiv homofobije

Izvor: Telegraf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.