Norveška ratna mornarica plovi pod LGBT zastavom


Po prvi put u istoriji, zastava duginih boja podignuta je na norveški ratni brod tokom vikenda, dok se godišnja Parada ponosa Bergen u Norveškoj premešta sa kopna na vodu zbog korone. Ovo je prva Parada ponosa u svetu koja će se organizovati na brodovima,.

Bergen je grad na norveškoj jugozapadnoj obali, a Bergen parada ponosa 2019. okupila je na ulicama više od 25 hiljada ljudi. Zbog pandemije korone, Bergen Pride je odlučio da ovogodišnju paradu preseli na more, kako bi paradu izveo na bezbedan način.

Zbog ovakve promene, dozvoljeno je norveškoj mornarici da prvi put učestvuje u paradi, pa tako sada vidimo ratnu mornaricu koja plovi pod zastavom LGBT.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

U gej paradi učestvovali su protivpodmornički brod Khitra, patrolni brod Tur, brod za podršku Olav Triggvason, kao i dva broda za obuku i dva laka čamca.

Posada ovih brodova takođe je mahala malim duginim zastavama da pozdravi ostale učesnike parade.

– Mornarica ima običaj da komunicira putem signalnih zastava. To smo činili svih ovih godina, a danas sa ponosom stojimo iza borbe za prihvatanje različitosti. Važno nam je da jasno kažemo da su svi dobrodošli u službu u mornaricu, bez obzira na to ko su i kakva im je seksualna orijentacija – rekao je zapovednik mornarice kontraadmiral Rune Andersen za nacionalnu televiziju NRK.

Andersen je poručio da iako oružane snage karakterišu muževnost i okruženje kojim dominiraju muškarci, tolerancija i poštovanje prema LGBTQ zajednici u njenim redovima u stalnom su porastu.

Ovoj paradi na brodovima pridružili su se i vatrogasci.

– U vatrogasnoj službi radimo na spašavanju života, životne sredine i vrednosti. Tada je važan zadatak, a ne koja orijentacija, boja kože, pogled na život ili pol imate. Vatrogasna služba mora biti radno mesto na kojem se bavimo jednakošću i gde je različitost snaga. Srećan ponos.”

Izvor: Noizz.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.