Azdejković: Vučiću, shvati, nećemo stati


Iako je najavljivano da će biti donet do kraja letnjeg zasedanja Skupštine Srbije, rad na Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama još uvek nije gotov.

Samo usvajanje ovog najvažnijeg pravnog akta za LGBT zajednicu u Srbiji je “na leru” otkako je početkom maja predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ga neće potpisati ukoliko ga parlament usvoji, jer Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene.

Bez obzira što Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, konstantno ponavlja da zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč o braku, i da nema usvajanja dece, interesovanje za usvajanje ovog zakona je naglo splasnulo.

Nedavno je Savet Evrope (SE), uz nekoliko kritika i predloga, dao “zeleno svetlo” Nacrtu zakona, a Čomić za Danas kaže da bi do ponedeljka trebalo da bude gotova analiza mišljenja SE i predlozi koji će se usvojiti.

Podsetimo, iz SE su ukazali da u Nacrtu zakona nedostaje odredba koja bi regulisala pravo na odsustvo sa posla za partnera radi nege bolesnog partnera, kao i odredba koja reguliše pravo na alimentaciju za ekonomski ugroženog partnera nakon raspada istopolne zajednice.

Stručni tim SE naveo je da nedostaje izričita garancija za pravo na nastavak stanarskog prava preživelog partnera, ali i da nema odredbe koja bi regulisala pravo na alimentaciju za ekonomski ugroženog partnera nakon raspada istopolne zajednice.

Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina “Optimist”, ističe za Danas da mišljenje Saveta Evrope “nije ništa spektakularno”, jer su slične sugestije već uputile pojedine srpske LGBT organizacije.

– Ono što je važno uneti jeste da je u pitanju „zajednica privatnog i porodičnog života“, da se bolje definiše stanarsko pravo, alimentacija i odsustvo sa posla kako bi se brinulo o bolesnom partneru. S druge strane, ono što je zabrinjavajuće jeste da su se svi ućutali nakon što je vrhovni komandant izjavio da neće potpisati zakon jer je protivustavan. Prorežimski mediji su prestali da se zanimaju, retko ko više spominje taj zakon, čak su i organizacije civilnog društva digle ruke i svirale kraj utakmice. Možda je to još jedan od dokaza da živimo u autokratskom društvu, ali što se mene tiče borba za istopolne zajednice nije gotova. Vučiću, shvati, nećemo stati – naglašava Azdejković za naš list.

ČITAJTE:  MMA klub postavio natpis "stop homoseksualizmu"

Izvor: Danas


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.