Nemačka se izvinila zbog ranije diskriminacije prema gej osobama u vojsci

Nemačka ministarka odbrane izvinila se zbog diskriminacije prema gej osobama koje su služile u vojsci do promene politike 2000. godine.

U studiji predstavljenoj danas koju je naručilo Ministarstvo odbrane, dokumentovana je “sistematska diskriminacija” u nemačkoj vojsci od 1955. do početka novog milenijuma, i to u vojsci bivše Zapadne Nemačke i u vojsci ponovo ujedinjene Nemačke od 1990.

“Jako žalim zbog prakse diskriminacije prema homoseksualcima u Bundesveru, što je bila politika tog vremena”, navela je ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer u saopštenju. “Izvinjavam se onima koji su zbog toga patili”, dodala je ona.

U studiji se navodi da je orijentacija prema istom polu viđena kao bezbednosni rizik u Bundesveru do početka novog milenijuma i činila nemogućim tim osobama da obavljaju dužnost oficira ili podoficira u vojsci.

Studija o diskriminaciji u vojsci najnoviji je potez u Nemačkoj u suočavanju sa diskriminacijom prema gej populaciji. U 2017. godini parlament je glasao da se ponište presude hiljadama gej muškaraca po zakonu kojim je kriminalizovana muška homoseksualnost i koji je primenjivan u zapadnoj Nemačkoj posle Drugog svetskog rata.

Zakon je usvojen u 19. veku, zaoštren za vreme nacističke vladavine i zadržao tu formu u demokratskoj Zapadnoj Nemačkoj gde je osuđeno oko 50.000 muškaraca između 1949. i 1969. godine. Homoseksualnost je dekriminalizovana 1969. ali zakon nije potpino povučen do 1994. godine.

Poslanici su odobrili nadoknade muškarcima koji su bili osuđeni. Isplata nadoknada kasnije je proširena na osobe koje su ispitivane ili privedene u okviru tog zakona, ali nisu osuđene.

Savezni sud odlučio je 1970. da homoseksualnost više nije disciplinski prestup za vojnike sem ako postoji “veza u službi”, navodi se u novoj studiji. To je prvo strogo protumačeno a postepeno je oslabilo.

U studiji se pominje pismo iz 1984. godine iz kadrovskog odelenja ministarstva odbrane u kome se navodi da oficir “koji kaže da ima homoseksualne naklonosti” mora dobiti zadatak po kome više nije prvi nadređeni većinski mlađim vojnicima.

Nekadašnji ministar odbrane Rudolf Šarping okončao je zvaničnu diskriminaciju 2000. posle prvobitnog oklevanja i uprkos otporu vođstva oružanih snaga, navodi se u studiji. On je to uradio posle tužbe jednog oficira, smenjenog sa dužnosti komandanta, koji je pokrenuo taj slučaj u najvišem nemačkom sudu.

Izvor: Novi magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.