Nekorektno i senzacionalističko izveštavanje medija

Organizacije Gayten-LGBT i Da se zna! osudili su danas nekorektno i senzacionalističko izveštavanje medija o ubistvu M.R. u Zemunu, u kome se za osumnjičenu osobu koriste transfobični termini, poput „trandža“ i „transvestit“.

Ne želeći da umanjimo tragičnost ovog čina, napominjemo da isticanje ličnog svojstva osumnjičenih lica i žrtava predstavlja čin neprofesionalnog i diskriminatornog izveštavanja.

Isticanje rodnog identiteta i/ili izražavanja osobe ili bilo kog drugog ličnog svojstva u vezi s izvršenim krivičnim delom je neprihvatljivo, ocenjuje se u saopštenju.

U saopštenju se apelujemo na senzitivnost u vizuelnom i tekstualnom izveštavanju jer tekstovi koji ističu lično svojstvo mogu podsticati i jačati predrasude, stereotipe i mržnju prema populaciji koja je već višestruko marginalizovana u društvu.

Gayten-LGBT, podseća da je, imajući u vidu značaj medijskog izveštavanja i važnost medija kao partnera u kreiranju boljeg društva, izradio Preporuke za medije o izveštava o trans osobama u kojima se nalaze smernice za senzitivno i nediskriminatorno izveštavanje o trans osobama.

Umesto senzacionalističkog izveštavanja, novinarima se preporučuje uravnoteženost i objektivnost u širenju informacija, posebno u vezi sa obeolodanjivanjem punog identiteta osumnjičenih i žrtava, uključujući i bilo koje pojedinosti koje mogu dodatno da ugroze njihovu bezbednost.

Bitno je da mediji osude bilo koji čin nasilja, ali da ne donose prevremene zaključke dok se krivica ne utvrdi, ocenjuje se u saopštenju.

Pozivamo medije u Srbiji da o ovom i drugim sličnim slučajevima izveštavaju s poštovanjem prema svima, pridržavajući se pretpostavke nevinosti kao i drugih principa navedenih u važećim zakonima Srbije kao i u Kodeksu novinara Srbije, ističu u saopštenju Organizacije Gayten-LGBT i Da se zna!

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.