Navratilova o transrodnim osobama na terenu

Višestruko nagrađivana teniserka izjavila da ne bi igrala meč protiv transrodne žene.

LGBT organizacija koja se bavi pravima sportista prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava koje je teniska legenda imala kada su transrodni sportisti u pitanju.

Bivša najbolja teniserka sveta izjavila je da bi bila prevara da se dozvoli trasnrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici neprofitne organizacije, koji veruju da će sport promeniti svet Atlit Ali i čiji je Navratilova član, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je ovom izjavom, Navratilova smanjila svoj uticaj u savetodavnom odboru.

„Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi.

„To je prevara. Podržaću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer”.

Rejčel Mekinon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u biciklizmu kaže da su komentari Navratilove „transfobični i uznemiravajući”.

S njenom izjavom složili su se i predstavnici organizacije Atlit Ali.

„Njen stav zasnovan na lošoj informisanosti, diskriminiše transrodne osobe”.

Iz organizacije kažu da se Navratilova još uvek nije oglasila u vezi ove situacije.

„Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima trans sportista. Tada smo je direktno kontaktirali nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila”.

Oni kažu da je Navratilova postala ambasador organizacije pre tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

ČITAJTE:  Istorijski gej poljubac u kultnoj seriji “The Next Step”

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (Fiba) u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv anti-trans zakona u Teksasu 2017. godine.

Navratilova se zalaže za prava gej zajednice od 1980. godine, nakon što je i sama otkrila da je gej orijentisana i nakon što je zbog toga napadnuta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene, koji su u procesu tranzicije učestvuju na takmičenjima.

Autor: BBC News na srpskom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.