Navijači Crvene zvezde napali Prajd info centra

Direktor za Evropu organizacije Civil Right Defenders Goran Miletić saopštio je da su u utorak uveče navijači FK Crvena zvezda “napali prostorije Prajd info centra” u Ulici kralja Milana u Beogradu.

“Navijači Crvene zvezde koji su se okupili na Terazijama napali su prostorije Pride info centra, iako smo policiju na vreme obavestili da postoji rizik da se tako nešto desi”, napisao je Miletić na Tviteru.

Na fotografijama koje je objavio, vide se navijači kako prolaze ulicom sa upaljenim bakljama, kao i nekoliko limenki i staklenih flaša piva pored ulaza u prostorije Prajd centra.

FK Crvena zvezda igrala je utakmicu drugog kola grupne faze Lige šampiona u Beogradu protiv grčkog Olimpijakosa.

Policija: Optužbe netačne, štitili smo Prajd info centar

MUP Srbije demantovao je optužbe o neprofesionalnom postupanju policije u vezi jučerašnjih dešavanja ispred “Prajd info centra”.

“Policijski službenici su, povodom utakmice između FK Crvena zvezda i FK Olimpijakos, preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti na trasi kretanja navijača u cilju sprečavanja eventualnih prekršaja i krivičnih dela i tom prilikom nije uočeno vršenje istih na štetu objekta ‘Prajd info centra’, zaposlenih ili lica koja su se nalazila u njemu”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je, po prijavi radnika obezbeđenja da su navijači razbili izlog na ovom objektu, “policijska patrola odmah stigla na lice mesta, obavila razgovor sa njim i utvrdila da na objektu nema oštećenja, kao i da se na trotoaru ispred nalaze četiri prazne limenke i delovi staklene flaše”.

“Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da u navedenom nema elemenata krivičnog dela, kao i da, s obzirom da nema ni oštećenja na objektu, nema osnova za vršenje uviđaja. Tužilaštvo je naložilo policiji da o događaju dostavi izveštaj”, navodi se u saopštenju.

“U suprotnom bi znali da nalog za vršenje uviđaja policiji ne može davati bilo ko na ulici i po sopstvenoj želji, već samo i isključivo tužilac koji po zakonu nalaže policiji preduzimanje mera i radnji. Maliciozne optužbe da policijski službenici nisu hteli da zaštite pripadnike LGBT populacije suvišno je i komentarisati, s obzirom da je opštepoznato da ‘Parada ponosa’ u Beogradu niz godina unazad, upravo uz predani rad policijskih službenika, protiče bez incidenata”, kaže se na kraju saopštenja.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.