Nauka rekla svoje: Otvoreni homofobičari su najverovatnije gej


Često imamo običaj da u šali kažemo da su homofobičari u stvari prikriveni homoseksualci, ali sada za tu izjavu imamo i naučno potkrepljenje.

Studije su ponudile dokaz o vezi između homoseksualnosti i homofobije. Jednostavno rečeno, prikrivene gej osobe u javnosti se predstavljaju suprotno, odnosno kao protivnici gej populacije.

Prema studiji iz 2012. godine koja je objavljena u časopisu „Journal of Personality and Social Psychology” homofobija je istaknutija kod onih osoba koji ne priznaju okolini da ih privlači isti pol. Takođe, homofobija je izraženija kod onih kojima su i roditelji takvih stavova.

– Pojedinci koji se deklarišu kao strejt, ali u testovima psihologije pokazuju snažnu priivlačnost prema osobama istog pola, možda su ugroženi od strane lezbejki ili homoseksualaca zato što ih njihove sklonosti podsećaju na sopstvene – rekla je Neta Vajnštajn, vođa studije.

ČITAJTE:  Jedini LGBT+ medij u Srbiji prestaje sa izlaženjem

Tokom ispitivanja merila se eksplicitna (one kojih smo svesni) i implicitna (one kojih nismo svesni) seksualna privlačnost uvidom u to kako ljudi opisuju svoju seksualnost, a kako reaguju na određene zadatke.

Rezultati pokazuju da su osobe čiji je učinak u implicitnim testovima „manje heteroseksualan” od onoga kako oni sebe opisuju često neprijateljksi raspoložene prema homoseksualcima. Drugim rečima, kod onih koji su „implicitno homoseksualni” postoji veća šansa da se razvije homofobija.

Izvor: Noizz


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.