Mediji iz regiona i sveta o srpskoj premijerki


Većina medija iz regiona na naslovnim stranama svojih portala izvestila je o tome da je Srbija dobila svoju gej premijerku Anu Brnabić, a o prvoj ženi na čelu srpske vlade pišu i pojedini svetski mediji.

Britanski Gardijan je pod naslovom „Srbija dobija prvu ženu i gej osobu za premijera“ izvestio o novoj srpskoj premijerki na naslovnoj strani ističući da je Brnabić nestranački ekspert u vladi i da je diplomirala na University of Hull u Engleskoj. Oni dodaju da je ona ujedno i prvi gej premijer na Balkanu. „Postavljanje Brnabić, koje dolazi u istoj sedmici kada je i Leo Varadkar izabran za prvog premijera Irske, je više nego pohvalno imajući u vidu veoma rasprostranjen stepen homofobije na Balkanu“, piše Gardijan.

Britanski list podseća na rastuću moć Vučića u Srbiji i navodi da se do postavljanja Brnabić za premijerku očekivalo da će imenovati na to mesto nekog bliskog saveznika – čak i marionetu – kako bi održao svoj nadzor nad svim sferama politike. Dalje se navodi da političko neiskustvo i nedostatak moći Ani Brnabić mogu dati ograničen prostor za manevar.

ČITAJTE:  Mesec dana nakon prekida štrajka glađu Andrej Obradović nema informacije o svom slučaju

Independent navodi da je Brnabić kao nestranačka ličnost postala prva gej ministarka prošle godine, izazvavši naslove širom sveta zbog inače niskog poštovanja LGBT prava u zemlji.

Rojters naziva Brnabić “menadžerkom koja nije pristupila nijednog partiji”, dok nemački Špigl ističe da je izbor Vučića iznenađujuć pošto Brnabić nije ni godinu dana u politici.


Radio-televizija Crna Gore na svom sajtu na naslovnoj strani donosi ovu vest sa naslovom „Brnabić prva balkanska gej premijerka“, podsećajući da je Brnabićeva i dobitnica nagrade “Duga” Gej strejt alijanse za 2016/2017.

ČITAJTE:  Nevladine organizacije traže rezultate istrage slučaja torture LGBT osoba

Zagrebački Večernji list piše da je Brnabić, poreklom s Krka, rođena 1975. godine u Beogradu, a da je njen izbor za ministarku u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pažnju u regionu i svetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

„Njenom imenovanju za predsednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njeno imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke“, podseća Večernji.

Na njeno hrvatsko poreklo podseća i Jutarnji list koji daje veliki naslov „Priznaje da je homoseksulka, poreklom je iz Hrvatske – Uprkos protivljenju SPC, Srbija dobila svoju prvu premijerku u istoriji“.

Jutarnji je ocenjuje kao jednu od najuspešnijih ministraki u ovoj, godinu dana staroj dosad Vučićevoj vladi, koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.

ČITAJTE:  Parade ponosa ove godine neće biti u Tel Avivu

„Brnabić je posebna po nekoliko aspekata. Kao prvo, ona nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Sad će voditi vladu kao nestranačka osoba“, ističe se na sajtu Jutarnjeg i navodi da je Ana Brnabić poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na otoku Krku gde se njena porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine.

Slovenački list Delo javio je da će „Srpsku vladu ubuduće voditi žena“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.