Naučnici napravili antitelo koje napada sve vrste HIV virusa


Naučnici su dizajnirali antitelo koje napada 99 odsto vrsta HIV virusa i može da spreči infekciju kod sisara.

Antitelo je stvarano na taj način da napada tri kritična dela virusa, što otežava HIV virusu da se odupre njegovim efektima.

Istraživanje je rađeno u saradnji američkog Nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije “Sanofi”. Testovi na ljudima počeće naredne godine kako bi se vidjelo da li antitielo može da spreči ili leči infekciju, navodi BBC.

Ljudsko telo prisiljeno je da se bori protiv HIV virusa zbog neverovatne sposobnosti ovog virusa da mutira i da se menja.

Tri oblika HIV-a, ili tri vrste, kod jednog pacijenta mogu da se porede sa onima kod gripa, tako da se imuni sistem bori sa ogromnim brojem oblika.

ČITAJTE:  Preminuo kanadski atletičar i svetski šampion Šon Barber

Međutim, nakon višegodišnje infekcije, kod malog broja pacijenata razvije se moćno oružje nazvano “široko neutrališuća antitela”, koje napada bazu virusa i može da uništi veliki deo HIV-a.

Naučnici pokušavaju da koriste ova antitela kao način lečenja HIV-a ili da spreče samu infekciju.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu “Science”, kombinuju se tri takva antitela u jedno moćno “antitelo trostrukog efekta”.

U eksperimentima koji su vršeni na 24 majmuna utvrđeno je da nijedna životinja kojoj je dato antitelo nije razvila infekciju prilikom kasnijeg ubrizgavanja virusa HIV-a.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.