Najveći favorit za novog predsednika Kube podržava LGBT zajednicu

Kubanska Narodna skupština je započela dvodnevno zasedanje, tokom kojeg bi trebalo da bude izabran naslednik aktuelnog kubanskog lidera Raula Kastra, a prema pisanju medija, favorit je aktuelni prvi potpredsednik Kube Migel Dijas-Kanel.

Skupština će danas izabrati predsednika, ali će sutra objaviti ime Kastrovog naslednika, objašnjava AP i konstatuje da je reč o neuobičajnom dvodnevnom procesu tokom kojeg će prvi put posle 60 godina na najvišu funkciju u zemlji biti postavljen neko ko nije član porodice Kastro.

Za novog predsednika Kube najverovatnije će biti izabran Dijas-Kanel (57).

Dijas Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama.

Ukoliko bude izabran, Dijas-Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen posle Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, a u javnosti se često više pojavljivao u skladu sa potrebom nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Kao mladi šef pokrajinske partije, Dijas-Kanel usprotivio se politici partije time što je podržao kulturni centar, koji je prijateljski nastrojen prema LGBT zajednici, a navodno slušao rok muziku i nosio je dugu kosu.

Na nacionalnom nivou, Dijas-Kanel pozivao je državne medije da s više kritike pokrivaju događaje i tražio veći pristup internetu kako bi se otvorilo jedno od najslabije povezanih društva putem interneta na svetu.

Britanska agencija ističe i da na sastanke često dolazi s tabletom. Ipak, navode analitičari, deluje da je Dijas-Kanel kandidat oko kojeg je postignut konsenzus, kojeg je lično izabrao Kastro, čije je poverenje dobio radeći na njegov način više od tri decenije i držeći se partijske linije o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima.

“Postoje razlozi za očekivanja da će on biti fleksibilniji, moderniji, ali nema dokaza koji idu njemu u prilog da će biti reformista i da će napustiti jednopartijski sistem, ili da će prestati da favorizuje državni sektor nad nedržavnim sektorom”, rekao je bivši analitičar kubanske vlade Arturo Lopes Levi, koji je odrastao u Santa Klari, rodnom gradu Dijas-Kanela, a sada predaje na Univerzitetu u Teksasu.

Dijas-Kanel je 2003. godine izabran za šefa partije u pokrajini Olgin, a 2009. je postavljen za Ministra za visoko obrazovanje.

Kastro ga je 2013. izabrao za svoju desnu ruku i pohvalio ga zbog njegove “solidne ideološke snage”.

Na zasedanju kubanske Narodne skupštine ukupno 605 narodnih poslanika glasačkim listićima izabraće predsednika Državnog saveta, koji je po Ustavu šef države i vlade, predsednika Narodne skupštine, potpredsednika i članove Državnog saveta.

Ime novog predsednik Državnog saveta biće objavljeno sutra, a kako se navodi, taj datum je za Kubu simboličan, jer su tog dana 1961. godine kubanske oružane snage pod vođstvom Fidela Kastra porazile intervencionisticke snage.

Raul Kastro (86) će, međutim, do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na proces donošenja državnih odluka.

Izvor: Kurir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.