Crna Gora: Gej parovima dozvoljena briga o deci


Nacrtom zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola u Crnoj Gori predviđeno je da će homoseksualni parovi moći zajednički da se brinu o deci jednog od partnera ukoliko ih on ima.

Tim aktom koji je utvrdila radna grupa navodi se da je “partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu dugog partnera ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu kojim se uređuju porodični odnosi dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to”.

Ta obaveza za partnera postoji i posle smrti roditelja deteta, s tim što partner nema mogućnost da usvoji dete, osim u situacijama kada kompletna rodbina odbije da prihvati maloletnika.

U hitnim slučajevima, kada preti neposredna opasnost za decu, partner ima pravo doneti hitne odluke o preduzimanju neophodnih radnji u skladu s interesima dece i o tome odmah obavesti roditelja.

Svakodnevne odluke u vezi s decom može donositi i partner uz pristanak roditelja dece navodi se u nacrtu zakona koji bi uskoro trebalo da usvoji Vlada, a potom prosledi Skupštini na usvajanje. Takođe, treba napomenuti da je tekst ovog propisa moguće menjati jer je još u pitanju forma nacrta.

Kako saznaje Dan, predloženim nacrtom zakona zadovoljni su predstavnici Vlade, ali i nevladinog sektora koji su uključeni u izradu.

Sklapanje registrovanog partnerstva slično je sklapanju braka, pa taj čin obavlja matičar, u prisustvu svedoka, odnosno kumova. Partneri kao i supružnici mogu promeniti prezime ili svom dodati još jedno.

Pre zaključenja partnerstva budući partneri moraju dokazati da već nisu u braku ili registrovanom partnerstvu, da nisu mlađi od 18 godina, a u zajednicu ne mogu stupiti bliski srodnici. Srodstvo zasnovano usvojenjem predstavlja smetnju za zaključenje partnerstva na isti način kao i krvno srodstvo.

ČITAJTE:  Montenegro Prajd obeležen defileom automobila u Podgorici

Zakonom se ne prepoznaju istopolne vanbračne zajednice, kao što je to slučaj kod heteroseksualaca.

Izvor: Mondo


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.