Najpoznatiji gej magazin o Ani Brnabić


Najpoznatiji gej magazin, Advocate objavio je članak o srpskoj premijerki Ani Brnabić, u kom je konstatovano da je “dolazak prve gej premijerke u Vladu prekretnica u borbi za ljudska prava u Srbiji”.

U članku se analizira istorija nasilja Parade Ponosa, kao i šta se sve promenilo u Srbiji po pitanju ljudskih prava, od kada je Ana Brnabić na čelu Vlade Srbije.

Palata Srbije je 2017. godine prvi put bila domaćin Međunarodne konferencije o zločinu iz mržnje i govora mržnje. Ovakav događaj je bio nezamisliv pre nekoliko godina, navodi se u članku.

Potencijalni preokret dogodio se sa izborima Ane Brnabić za premijera 2017. godine. Ona je prva žena u Srbiji i prva LGBT osoba koja obavlja ovu funkciju. Pojavljivnaje premijerke Brnabić na Paradi ponosa bila je prava senzacija kada je javno LGBT populaciji pružila podršku.

U intervjuu datom Gardijanu u julu prošle godine, ona je naglasila da su uzroci velikog dela netolerancije proizašli iz “glasne manjine” u Srbiji. Pozvala je i strpljenje i razumevanje iz LGBT zajednice, rekavši da se promena ne dešava preko noći.

Beogradska Parada Ponosa je imala šokantnu istoriju nasilja

Prva Parada, organizovana 2001. godine, okončana je nasiljem na ulicama Beorada i napadima ekstremnih desničara na učesnike šetnje. Narednih osam godina organizatori su se bezuspešno borili za organizovanje Prajda, ali je on zbog sigurnosnog rizika bio zabranjivan do 2010. godine. Tada su se pripadnici LGBT populacije ponovo našli na ulicama srpske prestonice, podseća se u članku.

Tog dana, preko 150 ljudi je povređeno, više od 100 uhapšeno, a tadašnje vlasti nisu pokazale želju za rešavanjem ovog problema, već su jednostavno zabranili Paradu ponosa.

Organizatori su nastavili da se bore za svoja prava, napredak je bio spor ali 2014. godine, 7.000 policajaca je raspoređeno da održe mir na Paradi ponosa, dve godine kasnije isti skup j prošao bez incidenata, a prošlogodišnji je imao preko 50 manifestacija, parada je privukla oko 2.000 učesnika, a prisustvo policije je drastično smanjeno.

ČITAJTE:  Povorka ponosa u Sarajevu najavljena za 14. avgust

Prošlogodišnja Parada ponosa je prevazišla očekivanja organizatora, a prvi put je otvoren i Info Centar Prajda, gde je bilo okupljeno mnogo volontera. Centar je imao sigurnosnu zaštitu od 24 sata, a bio je prisutan i veliki broj policajaca na terenu.

JOŠ UVEK TRAJE BORBA ZA LJUDSKA PRAVA

U oktobru prošle godine, nekoliko muškaraca je pretukla mladića (21) ispred gej kluba, u martu 2018. godine pretučen transrodni mladić (17) zbog čega su lokalni aktivisti i organizacije za ljudska prava zatražili hitnu i nepristrasnu istragu. Kako nije bilo pomaka u istrazi, oni su se pitali koliko izbor Ane Brnabić zaista ima značaja kada je borba za prava LGBT pripadnika u pitnaju.

Pripadnici LGBT populacije uglavnom iz straha ne prijavljuju napade policiji, najčešće zbog osude javnosti ili porodice.

Ipak, posvećeni aktivisti nastavljaju u borbi za pravdom i jednakošću. Beogradska nedelja ponosa 2018. zakazana je za 10. i 16. septembar, sa maršom na knjige za nedelju, 16. septembra. Civil Rights Defenders će ponovo izdati prostor na vidljivom području za svoj drugi Centar za informisanje. I srećno, pozvani su da nastavim sa razvojem Kueer kafea, sa planovima da partneri sa aktivistkinjama na terenu da podijele olakšice i promovišu informisanje.

(Telegraf.rs/ Advocate)


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.