Na misama u Nemačkoj blagoslovljeni homoseksualni parovi


Više od stotinu rimokatoličkih župa u Nemačkoj ove nedelje održalo je bogosluženja tokom kojih su blagoslovljeni homoseksualni parovi, uprkos tome što je reč o praksi koju Vatikan ne odobrava.

Bogosluženja za osobe koje nisu heteroseksualne ili one čiji se rodni identitet razlikuje od pola koji su imali pri rođenju, deo su niza istorijskih reformi unutar crkve u Nemačkoj, koja se našla na udaru Rima zbog svoje progresivne prirode.

Rajner Teuber, odgojitelj iz Esena i član LGBTQ inicijativa #OutInChurch i #liebegewinnt (“ljubav pobeđuje”), za dpa je rekao da se raduje “proslavi svoje veze u sklopu naše župe, s članovima porodice i u krugu prijatelja”.

“Osmeli li se osam ili devet biskupa iz Nemačke i blagoslovi kvir parove, ne verujem da će biti toliko kritika iz Rima”, rekao je aktivista.

ČITAJTE:  Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama

Teuber i njegov suprug Karl-Hajnc Armeloh veruju u promenu crkve iznutra, ali istovremeno žele i da crkva prizna greške počinjene u prošlosti.

“Niko mi nikad nije prišao i rekao: Ovo je stvarno bilo s****e, pogrešili smo”, rekao je.

Kako je došlo do toga?

Poziv na blagoslov kvir parova širom Nemačke usledio je kao reakcija na dekret koji je Vatikan izdao 15. marta.

Njime se naglašava crkvena zabrana koju bi trebalo da poštuju svi oni sveštenici koji se zalažu za Božji blagoslov za homoseksualne parove jer u dekretu stoji da “Bog ne blagosilja i ne može blagosloviti greh”.

Grupa od 16 nemačkih sveštenika i volontera organizovala je potpisivanje peticije koja je u svega nekoliko dana prikupila više od 2.000 potpisa.

ČITAJTE:  Blagoslov istopolnih brakova nije jeres, niti bogohuljenje

Ohrabreni odazivom, odlučili su se za korak dalje i proglasili su 10. maj – datum odabran zbog povezanosti s Noom, s kojim je Bog u Bibliji sklopio savez poslavši mu u zalog dugu, simbol koji je usvojila i LGBTQ zajednica – danom održavanja ceremonije blagoslova svih parova, a posebno onih koji žive u istopolnim zajednicama.

Izvor: 021.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.