Gej navijači u problemu pred Mundijal u Kataru


Većina hotela u Kataru, domaćinu predstojećeg Svetskog prvenstva, nisu “gej frendli” hoteli i iz tog razloga nanovo su aktuelizovana pitanja o poštovanju ljudskih prava u toj državi.

Glas razuma, nazovimo ga tako, stiže otud iz Švedske od generalnog sekretara Fudbalskog saveza te zemlje Hakana Sjestranda, koji je u najmanju ruku zgrožen činjenicom da će navijači homoseksualne orijentacije biti limitirani u pronalaženju mesta za noćenje.

– To je totalno neprihvatljivo – kaže Sjestrand koji je najavio da će ovaj problem izneti na prvom narednom sastanku federacija sa organizatorima Mundijala.

Prema izveštajima medija, veliki broj hotela u Kataru neskriveno zabranjuje gej osobama da koriste njihove usluge, dok ima i hotela koji su otvoreni za homoseksulace međutim pod uslovom da takvi gosti ne otkrivaju svoju seksualnu orijentaciju.

ČITAJTE:  Ustavni sud Hrvatske zaštitio prava LGBTIQ+ osoba

Funkcionera švedske fudbalske federacije Sjerstranda to nimalo ne iznenađuje.

– Naravno da je takva politika potpuno neprihvatljiva ako mene pitate. To je još jedna potvrda da nije trebalo dodeliti organizaciju Mundijala zemlji koja ne poštuje osnovna ljudska prava kao što je to seksualna orijentacija ljudi. Tim pitanjem se bavimo već mnogo godina, ali nažalost rezultati sami po sebi nisu iznenađujući. Ali potvrđuju da nem je ostalo još mnogo posla da uradimo. Mislim da je razumno imati takva očekivanja, da se sada nešto radi na ovome – kaže Sjestrand za medije u Švedskoj.

Isti stav imaju i Danci.

– To je razočaravajuće. Nije pošteno prema navijačima koji će putovati na Svetsko prvenstvo, to je poruka da se tamo ne mogu osećati slobodno ni dok traže smeštaj, jer moraju da paze koje su seksualne orijentacije. To je totalno nebitno! Naša očekivanja su takva da se ovakve zabrane moraju ukinuti do Svetskog prvetsva – kaže fuunkcioner danskog fudbalskog saveza Jakob Jansen.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

– Nažalost, u Kataru postoji zakon po kome je zabranjeno biti homoseksualac, i to je totalno neprihvatljivo. Ali, onda su izašli i rekli da su svi dobrodošli tokom Mundijala, ali ipak ne mogu se svi osećati ugodno, kao što se može videti. ova tema je važna i biće jedna od glavnih na sastancima koji slede – poručio je gensek švedskog fudbalskog saveza Sjestrand.

On je takođe dodao da nije siguran koliko će napori FIFA, UEFA, federacija učesnica Mundijala i samog organizatora doprineti da se učine konkretni pomaci na ovu temu.

– Vidimo da je FIFA svesna problema, ali je sada pitanje reakcije svih aktera. Jedno je reći nešto, ali se radi o tome da treba delovati u praksi. A ovo pokazuje da je ostalo još mnogo toga da se uradi – poručuje Šveđanin.

ČITAJTE:  Podignuta optužnica zbog ucene i maltretiranja homoseksualaca

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.