Može li onlajn upoznavanje biti pozitivno iskustvo?


Svi mi volimo da igramo na sigurno, kada je reč o upoznavanju. Međutim, to nekada nije moguće, pogotovo ako ste tu osobu koju upoznajete prvi put videli i kontaktirali putem interneta. Ali to ne znači da dejt ne može izaći na dobro, to prosto znači da je potrebno da budete malo obazriviji.

Tradicionalno vs Online upoznavanje

Naravno da svi priželjkuju direktan i lični pristup od strane dejta. Idealno bi bilo da vam priđe na ulici, u gradskom prevozu, u nekom kafiću ili noćnom klubu. Ali stvari često funkcionišu na potpuno drugačiji način. Jeste li ikada poželeli da priđete nekome, ali ste bili u strahu, kako će to biti protumačeno? Da li je gej ili je strejt? Da li ćete umesto lepih emocija naići na osudu? Sve su to realne opcije, ali ne bi trebalo da osećate tu vrstu straha i neizvesnosti. Ali ne možete protiv toga, zar ne?

Upravo zbog gore navedenih pitanja i dilema, gay osobe najčešće pribegavaju online upoznavanju. Tim putem gay osobe mnogo lakše mogu da iskomuniciraju sa osobama istog, tj. željenog opredeljenja. I onda se komunikacija odvija veoma lako i bez ikakvih prepreka, pa je moguće upoznati nova lica na najlakši mogući način. E sad, koliko je taj vid upoznavanja dobar, to je naravno tema za sebe.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Srbija to može progutati

Kada govorimo o internet kanalima za upoznavanje, najčešće se koriste društvene mreže. Danas su popularni Tik Tok i Instagram, mada je Facebook i dalje odlična opcija, jer gotovo da nema osobe koja nema svoj profil na toj društvenoj mreži. Postoje naravno i specijalizovani sajtovi za upoznavanje, od kojih su najpopularniji gay oglasi Srbije. Zatim, postoje i forumi, koju su nekada važili kao sredstvo za komunikaciju broj 1, ali to danas više nije slučaj. I na kraju, postoje i aplikacije za instant komunikaciju, koje takođe sadrže neke elemente društvenih mreža, poput grupa i zajednica, itd.

Kako voditi razgovor preko interneta

Pitanje osećaja i kvaliteta te komunikacije preko interneta je nešto sasvim drugo. Pre svega, znate li s kim komunicirate? Da li ste zatražili potvrdu indentiteta? To možete učiniti direktnim telefonskim razgovorom, kako biste videli da li je osoba žena ili muškarac, a najbolji vid autentifikacije postićićete video pozivom. Tu nema prevare i nema laži. Na kraju krajeva, oči govore sve. Slušajte svoju intuiciju. Ako vas ona alarmira na određene detalje, odmah prekinite razgovor.

ČITAJTE:  Kako su “majmunske boginje” opet probudile homofobiju

Što se tiče toka samog razgovora, budite spremni da sve ide sporije nego što biste želeli. Naoružajte se strpljenjem. Ne želite da rizikujete, da napravite neki ishitreni potez i pre nego što saznate ko je sa druge strane ekrana. Radije započnite razgovor sa pretpostavkom da je osoba sa kojom komunicirate loša, nego dobra. Tako ostavljate prostora za prijatna, a ne neprijatna iznenađenja. To naravno ne znači da ceo razgovor treba da protekne sa dozom nepoverenja, već samo to da se postepeno otvarate, uporedo sa vašim dejtom, tj. osobom koju upoznajete.

Ako uzmemo sve gore navedeno u obzir, kako da onda online upoznavanje načinimo pozitivnim iskustvom, kada je prisutno toliko nepoznanica i nedoumica? To je naravno moguće, ali je potrebno da se potrudite oko toga na koji način vodite razgovor. Pronađite sličnosti i zajednička interesovanja. Razgovarajte o tome šta volite i razložite taj razgovor na najsitnije delove. Zbližite se na temelju onoga što vas oboje zanima. Veoma brzo ćete videti da to nije moguće fejkovati. Na kraju krajeva, to je vaša ljubav i vaša strast o kojoj znate bukvalno sve. Ako vidite da je druga strana potpuno iskrena u tome, otvorite još neku kartu. U stvari, otvarajte po jednu kartu svaki put kada vaš dejt opravda samu svrhu razgovora, svojim učešćem i inicijativom. Kada budete sigurni da tačno znate s kim razgovarate svoj dejt pozovite na viđanje uživo.

ČITAJTE:  Problemi intimnosti istopolnih parova

Već samim osmehom, tj. izrazom lica ćete znati šta možete da očekujete. Ne prenagljujte ni tada, već nastavite polako. Imate sve vreme ovoga sveta da se upoznate i zbližite na pravi način.

Piše: Velibor Zivkoff


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.