Moderna počinje probe na ljudima za vakcinu protiv HIV


Počele su prve probe na ljudima vakcine protiv HIV virusa koja koristi tehnologiju informacione RNK, saopštile su danas američka biotehnološka firma Moderna i međunarodna organizacija za istraživanje side „AIDS Vaksin”. Ove probe, prenosi Beta, u prvoj fazi biće sprovedene u Americi na 56 odraslih osoba dobrog zdravlja i seronegativnih.

Iako se četiri decenija vode istraživanja naučnici još nisu uspeli da naprave vakcinu protiv side, bolesti koja svake godine ubija stotine hiljada ljudi.

Međutim, nedavni uspeh tehnologije informacione RNK, koja je dozvolila da se u rekordnom vremenu razviju vakcine protiv koronavirusa među kojima i vakcina Moderne, daju nove nade. Cilj testirane vakcine je da se stimuliše proizvodnja određenog tipa antitela koja mogu da deluju protiv mnogobrojnih varijanti HIV-a u cirkulaciju, virusa koji izaziva bolest side.

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

Vakcina pokušava da nauči limfocite B, koji su deo našeg imunog sistema, da proizvode ova antitela. ;

Testiranje se sprovodi na četiri lokacije na američkom univerzitetu Džordž Vašington.

Imunogeni koji se koriste su razvile međunarodna organizacija za naučno istraživanje IAVI, Institut Skrips uz podršku fondacije Bil i Melinda Gejts, američkog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i kompanije Moderna. Prošle godine prva proba kada nije korišćena tehnologija informacione RNK, dala je željeni imuni odgovor samo kod nekolicine učesnika. Sledeća faza je onda bila saradnja sa Modernom.

„Obzirom na to koliko brzo vakcine sa RNK informacionom tehnologijom mogu da budu razvijene ta platforma pruža fleksibilniji pristup za testiranje i koncipiranje vakcine”, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  Nema više lekova za blokiranje puberteta za decu u Britaniji

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.