Misteriozna smrt prve transrodne osobe u Jugoslaviji i danas izaziva jezu


Vjeran Miladinović, poznatiji kao Merlinka, ubijen je na brutalan način.

Vjeran Miladinović je rođen u Zagrebu. Majka Teraza Strmečki, zbog trudnoće je izbačena iz škole, jedno vreme je živela u parku, potom je smeštena u dom za nezbrinutu decu i mlađe punoletnike.

Vjeran sa samo 6 meseci ostaje sam u domu, tri godine nakon toga, otac ga uzima i vodi kod svoje majke, Vjeranove babe, koja je živela u selu blizu Prokuplja. Pred polazak u školi otac ga uzima i Vjeran prelazi da živi u Prokuplj, kod svog oca, maćehe i polubrata.

Nakon završene srednje škole seli se u Beograd, taj period doživljava kao prekretnicu u svom životu, kako je i sam naveo u svojoj autobiografiji.

ČITAJTE:  Solun: Protest nakon što je 200 mladića jurilo transrodni par

Vjeran u Beogradu dolazi do slobode, dolazi u kontakt sa ljudima sličnim njemu.

Vremenom počinje da se prerušava u ženu, koristi šminku, upečatljiv nakit, a potom kreće i njegovo bavljenje prostitucijom. Javno je govorio o svom poslu i o tome da se ovim zanatom uglavnom bavio u Ulici Gavrila Principa.

Njegova konačna trasformacija u Merlinku desila se 1989. godine.

Merlinka je u to vreme skretala pažnju mnogih, a posebno se ističe njena saranja sa jugoslovenskim rediteljem Želimirom Žilnikom.

Merlinka je igrala u tri Žilnikova filma: “Beograde, dobro jurto”, “Lijepe žene prolaze kroz grad” i u filmu “Dupe od mramora”, gde je dobija glavnu ulogu i igrala samu sebe.

„Vjeran je bio neverovatno otvorena i duhovita osoba, koja se nije libila da prihvati svaku uvredu, ali samo ako može na nju odmah istom oštrinom da odgovori”, govorio je Želimir Žilnik o Merlinki.

ČITAJTE:  Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe

Izdala je i svoju autobiografiju 2001. godine “Terezin sin”.

Merlinka je svoj život tragično završila 2003. godine kada je ubijena. Ona je prvo zadavljena, a potom su joj napadači zadali više udaraca čekićem u glavu. Telo je pronađeno u fazi raspadanja, mesec dana nakon ubistava. Za ovaj zločin oputuženi su Faik Ramadani i tada maloletni Bejtul Raćipi, koji je optužen za pomaganje Ramadaniju. Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su i do danas niko nije odgovarao za ovo ubistvu.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.