Mislim da nisam gej, ali ponekad imam “gej misli”


Definisati i upoznati sebe čini se kao težak i dugotrajan zadatak. Seksualnost je važan deo slike koje svako od nas ima o sebi, a društvo u kojem živimo ponekad ume da bude surovo i neprijateljski nastrojeno prema nedoumicama i izborima koje pravimo.

U želji da dođe do odgovora vezanih za svoju seksualnu orijentaciju, jedan Srbin se obratio korisnicima Redita i naglašavajući da mu je i samom čudno što baš to pitanje postavlja, napisao: “Mislim da nisam gej, ali ponekad imam “gej misli”. Da li i neko drugi ima takve misli i da li je “opasno” po zdravlje?”

“Voleo bih ozbiljne odgovore. Sad ćete me zezati zbog ovoga, ali eto skupio sam hrabrost da pitam. Mogao sam da postavim na drugim sabreditima ali zanima me šta moji Srbi misle na to. Mislim da nisam gej ali ponekad poželim da budem sa nekim likom, ali ono bez intimnih odnosa. Strah me da se opustim, jer bojim se da će mi se sviđati. Retko razmišljam o tome, ali tu mi je u glavi ta misao. Volim sve što i momci većinom vole, ali i momke nekad “volim”. Čak ni na internetu ne gledam takve videe. Momci mi se ono većinom gade, ali ono ponekad su mi privlačni”, napisao je iskreno.

Komentari su odmah počeli da pristižu i, začudo, velika većina ih je bila pozitivna i sadržala je poruke podrške, ohrabrenja i konstruktivnih saveta. Ipak, izdvojile su se dve grupe komentatora – oni koji su zbijali šale na račun autora i zabavljali se i one koji su se dali u rešavanje nedoumice.

ČITAJTE:  Najavljen početak Novosadske nedelje ponosa

“Bi si, ali ne brini”

Mnogi od njih su odmah zaključili da postoji mogućnost da je biseksualnog opredeljenja i počeli da obrazlažu svoja mišljenja.

“Verovatno si bi, ali uglavnom više voliš žene, nema ništa loše u tome. Seksualnost je svakako čudna stvar i može se promeniti sama od sebe, kažem ti kao bi lik koji prolazi kroz faze kad ga privlači samo jedan pol, pa oba, pa drugi, pa nijedan itd.”, napisao je jedan korisnik.

“Kao osoba koja je biseksualna imam potrebu da ti kažem da ne mora da znači da si gej ako imaš takve misli. Možda si bi, možda si pan. LGBT+ spektar je širok. Na kraju krajeva možda si samo radoznao. Neću ti reći da probaš da bi znao, iako jeste potencijalno rešenje u budučnosti. Međutim, ono što te koči jeste uticaj sredine i ono što nazivamo auto-homofobija. Ja sam relativno brzo u tinejdžerskim danima otkrio šta me interesuje. Ali većina ljudi to potiskuje”, glasi jedan od komentara uz savet da je razgovor sa svojim odrazom u ogledalu jedan od najbolji način da upoznamo sebe.

“Plašiš se toga”

Nekoliko komentara odnosilo se na to da se autor previše osvrće na stereotipe koji prate ovu temu, te savetuju da bi trebalo porazmisliti “hladne glave”.

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

“Meni zvuci k’o da malo sebe tripujes, fazon plašiš se da si gej, pa se fiksiraš malo vise na neke misli koje možda ne bi inače značile mnogo. Iskreno ne znam, ne želim da ti dajem nikakvu etiketu to je na tebi da odlučiš ko si i šta ti se sviđa. Predložila bih ti jedino da dopustiš sebi da razmisliš malo o tome bez straha, sa više radoznalosti i vidiš kako se osećaš. I ako jesi, to je skroz ok i samo napred, svojim tempom”, napisao je neko.

“Može da bude opasno”

Nekolicina komentatora osvrnula se i na konkretno pitanje da li je situacija u kojoj se našao autor posta opasna po zdravlje.

“Opasno po zdravlje, jeste baki izrašće ti rogovi”, glasi jedan od komentara, dok se drugi korisnik dao u ozbiljniju analizu.

“Može biti jedino “opasno” ako imaš takva osećanja, a potiskuješ ih. Super sto si skupio hrabrosti da pitaš, plus za to. Sasvim je normalno da si radoznao, verovatno si i mlađi i nema ništa loše u tome. Ako budeš eksperimentisao, samo budi pažljiv, posebno ako živiš u manjem mestu, gde se sve pročuje brzinom treptaja”, piše neko.

U sledećem komentaru stigao je i konkretniji odgovor.

“Nije opasno. U sredini kakva je Srbija je teško nositi se sa takvim razmišljanjem, pogotovo ako si muškarac. Homoseksualnost za žene je znatno prihvatljivija ovde, ali muškarcima je to mnogo veći tabu i zbog toga se i osećaš nesigurno. Okej je da preispituješ svoju seksualnost i da istražuješ. Ne postoji ništa loše u tome. Mislim da treba da budeš oprezan kome to govoriš i u kakvoj situaciji. Ako imaš nekog prijatelja koji je gej, probaj preko njega da upoznaš druge muškarce sa kojima bi mogao da istražiš ta osećanja”, piše korisnik.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Na kraju, pristigli su i komentari od korisnika koji su sličnog opredeljenja i pokušali da pomognu i ohrabre mladića.

“Glupo je da se plašiš da će ti se nešto sviđati. Oslobodi se straha i krivice samo će ti pogoršati život i nema potrebe za tim. Se*s između dva muškarca ili bilo koja druga intimnost nije nešto pogrešno ili bolesno. Sva društva u istoriji i svi narodi su imali to, većina životinjskih vrsta imaju. Znači nije ništa neprirodno i ko misli da jeste je izmanipulisana budala – ima i funkciju zadovoljstva, a ne samo razmnožavanja. Ko ima interes da se samo razmnožavamo, a ne uživamo taj i nabacuje ljudima komplekse. Možda ti odgovaraju neke stvari a neke ne. Život je isuviše kratak da ga provedeš u strahu i stidu. Jeste s*anje u Srbiji, neću da te lažem, ali je mnogo bolje nego što je bilo pre 10 godina, i biće još bolje. Glavu gore, ti si sebi najvažniji i ne daj da te ubiju drugi u pojam”, glasio je jedan od njih.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.