Merlinka festival po treći put u Novom Sadu


Merlinka festival od 15. do 17. juna gostuje po treći put u Novom Sadu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Za tri dana pripremljeno je šest igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazani na Merlinka festivalu u Beogradu, Nišu, Sarajevu, Tuzli i Podgorici. Gostovanje počinje u četvrtak 15. juna u 19 časova mađarskim dokumentarcem „Topli momci, hladna diktatura“ koji prati grupu gej mladića koji ispituju starije pripadnike LGBT populacije kako je bilo biti gej za vreme komunističke diktature. Film će predstaviti Nebojša Pekas, nekadašnji profesor iz Novog Sada koji trenutno živi u Berlinu i koji će nakon filma napraviti paralelu sa SFRJ i kako je bilo biti gej za vreme socijalizma. Od 21 čas prikazuje se brazilski igrani film „Ne zovi me sine“, dobitnik Teddy nagrade za najbolji film na Berlinalu. Film prati tinejdžera koji spletom okolnosti prelazi u novu, konzervativnu porodicu, koja se trudi da ga promeni.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Petak, 16. jun rezervisan je za dva dokumentarca. Od 19 časova prikazuje se američki dokumentarac, nominovan za dve Emi nagrade, „Mepltorp: Gledaj fotografije“ o kontroverznom američkom fotografu Robertu Mepltorpu. Film će predstaviti novosadski fotograf Nikola Đukić. Od 21 čas prikazujemo holandski dokumentarac „Zauzmi pozu“ koji prati Madonine igrače iz spota „Vogue“ i turneje „Blond Ambition“. Film je nagrađen Dorotinom cipelicom za najbolji dokumentarni film na Merlinka festivalu u Beogradu. Film će predstaviti DJ Stanwik, nakon kojeg će biti organizovana Madonna žurka.

Subota, 17. jun i poslednji dan gostovanja Merlinka festivala u Novom Sadu rezervisan je za dva igrana filma. Od 19 časova biće prikazan irsko-kubanski film „Viva“ koji prati mladog Hesusa koji želi da postane dreg performer u jednom noćnom klubu u Havani. Film je bio irski kandidat za Oskara 2016. godine. Od 21 čas prikazuje se nemački igrani film „Gde si krenuo, habibi?“ koji prati gej Turčina koji živi u Berlinu i zaljubljuje se u strejt Nemca.

ČITAJTE:  Nevladine organizacije traže rezultate istrage slučaja torture LGBT osoba

Ulaz na sve projekcije je besplatan i svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Gostovanje Merlinka festivala u Novom Sadu finansira Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Više informacija o programu na: www.merlinka.com/novi-sad-2017


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.