Merlinka dobila spomenik u Beogradu


Povodom dvadeset godina od ubistva Vjerana Miladinovića Merlinke, prvog poznatog beogradskog transvestita na postamentu u parku kod Autobuske stanice u Beogradu postavljena je skulptura u obliku para ženskih cipela pod nazivom “Broj 43”, saopštio je danas portal ArtBeogradski.

Vjeran Miladinović Merlinka ubijen je 22. marta 2003. godine u Beogradu.

Rođen je 14. oktobra 1958. godine u Zagrebu. Posle završene srednje škole preselio se u Beograd, sa očevom porodicom, sa kojom nije bio u dobrim odnosima. U februaru 1978. godine izbacili su ga iz kuće. Prelazak u Beograd, prema autografiji predstavljao je najveću prekretnicu u njegovom životu. Vremenom je, družeći se sa istomišljenicima, prvo počeo samo diskretno da se prerušava, šminka, oblači uske farmerice i bavi se prostitucijom, da bi u 31. godini, 1989. odlučio da se potpuno transformiše u „Merlinku“.

ČITAJTE:  Kontroverzni zakon u Škotskoj i sloboda govora

Igrala u dva Žilnikova filma

Reditelj Želimir Žilnik bio je očaran njenim talentom, te je Merlinka 1986. godine zaigrala u dva Žilnikova filma Beograde, dobro jutro i Lijepe žene prolaze kroz grad, a 1995. godine ostvarila glavnu ulogu u filmu Dupe od mramora. Izdala je i autobiografski roman Terezin sin 2001. i dopunila 2002. godine. Živela je na Kalemegdanu, u zgradi Narodne opservatorije, a potom Beogradskog planetarijuma i bila njihov nastojnik. Prema rečima savremenika, bila je dobar čovek, ljudi u kraju su je simpatisali. Često su je viđali dok hrani pse lutalice na Kalemegdanu. O sebi je govorila kako u ženskom, tako i u muškom rodu.

Ubijena je 22. marta 2003. godine u ulici Grge Andrijanovića, kod Osnovne škole “Zaga Malivuk” u Krnjači. Najpre je zadavljena, a zatim i zadobila snažne udarce zidarskim čekićem. Njeno telo je pronađeno mesec dana nakon smrti u poodmakloj fazi raspadanja.

ČITAJTE:  Autovao se niški glumac Uroš Milojević

Niko nije odgovarao za ubistvo

Za ubistvo je bio optužen Faik Ramadani, dok je tada maloletni Bejtul Raćipi optužen da je pomagao Ramadaniju posle ubistva. Obojica su u maju 2004. oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza.

Za ubistvo do sada niko nije odgovarao. Neposredno pre ubistva Merlinka je izjavio da planira da se povuče iz prostitucije.

Filmski festival

Filmski festival koji od 2009. godine promoviše filmove o LGBT populaciji nosi ime po Merlinki. Na desetogodišnjicu od ubistva, na uglu ulica Gavrila Principa i Koče Popovića postavljena je ploča sa nazivom “Ulica Merlinkina”.

Miladin Ševarlić je 2003. godine napisao dramski tekst “Merlinkina ispovest” po autobiografiji Vjerana Miladinovića Merlinka Terezin sin, koji je postavljen kao istoimena monodrama 2014. godine u produkciji Doma omladine Beograda, Puls teatra iz Lazarevca i Merlinka festivala, a u režiji Stevana Bodrože. Uloge Merlinke tumačili su Aleksandar Trmčić i Čarni Đerić.

ČITAJTE:  Dragan Marković: Podneću zahtev da Srbija više ne učestvuje na Evroviziji

U UK Vuk u Beogradu, 16. septembra 2019. održana je premijera predstave Strah od leptira u kojoj Dušan Kaličanin igra ulogu Merlinke. Pored njega, u predstavi glumi i Zoran Pajić (Nikolu, političkog zatvorenika). Svetislav Goncić se u predstavi pojavljuje samo na snimku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

2 comments

  1. Ja imam ofarbanu kosu malo duzu , sminkam usta , ponekad nosim haljinu a nikada ne bih hteo da imam seksualne odnose sa muskarcima i nikada ne bih hteo da imam analne seksualne odnose sa zenom .Ja sam transvestit koji je obican u seksualnom pogledu .

  2. za javni servis lgbt+ srbije očekivao sam malo više informacija – ko je postavio spomenik, ko ga je uradio, da li je tu da ostane ili je to samo nekakva aktivistička intervencija koja će da se ukloni, vandalizuje prvom prilikom ili je grad dao neku podršku? čiju su bistu “zauzele” cipele?
    pored toga što ste preneli praktično vest kao i svi ostali mediji + dodali ste deo o merlinki koji mi koji pratimo festival manje više znamo…
    uprkos svemu svaka čast ko god bio iza ova inicijative, super ideja, realizacija, pozicija!!!
    n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.