Mejl šefa iz Srbije o vakcinama i gej zajednicama


Na Tviteru je postao viralan mejl jednog direktora koji je odlučio da zaposlenima predoči stav uprave o dve goruće društvene teme – istopolnim zajednicama i vakcinaciji.

Poznato je da su budući Zakon o istopolnim zajednicama, jednako kao i vakcine, teme koje uvek izazivaju burne rasprave i dele javnost.

To je prepoznao direktor firme „Bright marbles“ Boris Berat, koji je rešio da svojim zaposlenima predoči jasan stav firme o tim temama. „Bright marbles“ se bavi softverskim inženjeringom, a sedište im je u Novom Sadu.

„Dosta polemike i prašine u poslednje vreme diže se oko tema poput istopolnih zajednica i vakcinacije na društvenim mrežama posebno među IT zajednicom, ponekad nešto vezano za ovu drugu temu iskoči i kod nas na četu. Želeli bismo da kao firma zauzmemo jasan i nedvosmislen stav oko kog nismo spremni da pregovaramo“, započeo je mejl Berat.

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

Zatim je naglasio da je cilj firme od početka bio da stvori bezbedno okuženje za rad „oslobođeno staha od greške i bilo kakve diskriminacije“.

„Da bi svako od nas ostvario svoje potencijale, i da bude najviše što može da bude, mora da se oseća sigurno. U toku godine ćemo završiti pravilnik o internoj komunikaciji i ponašanju (neka vrsta Culture Book-a), ali do tada želim samo kratko da vam kažem, kao vlasnici i firma podržavamo predlog Zakona o istopolnim zajednicama i gajimo nultu toleranciju prema diskriminatornom ponašanju. Ne kažem ovo pobužen nekim internim događajem (apsolutno ne), već više kao reakciju zajednice na ovaj zakon“, napisao je.

Berat se onda dotakao i stava firme o vakcinaciji – prema njima je to „društveno odgovorna stvar“.

ČITAJTE:  Homofobi vrebaju na Grindru

„Ne teramo nikog da se vakciniše. Ohrabrujemo ga svakako, mi kao kolege, ali taman posla da to bude uslov za bilo šta. Ono što lično smatramo neprihvatljivim je da se koriste neproverene, naučno neosnovane, i ‘rekla-kazala’ informacije da se na bilo kom kanalu utiče na bilo koga da se ne vakciniše“, piše on.

Najzad, naglasio je da svim zaposlenima na društvenim mrežama piše gde rade, pa samim tim oni predstavljaju i firmu.

„Zamolio bih vas da se uzdržite od komentara na mrežama koji propagiraju mržnju ili društvenu neogovornost. Nalozi na mrežama su vaši i to nikada neću sporiti, zato vam nikada neću reći šta treba da pišete, ali bih vas zamolio, kao drugar i kolega, ako pišete nešto, neka to bude dobronamerno, promišljeno i društveno odgovorno, i u krajnjem slučaju da ne poziva na mržnju, oduzimanje sloboda i umanjivanje vrednosti bilo koje osobe ili bilo koje zajednice (nevezano da li se radi o naciji, seksualnoj orjentaciji i slično)“, piše u mejlu koji je postao viralan.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.