Mađarski regulator o gej scenama u seriji: Mogu štetiti razvoju maloletnika


Mađarski medijski regulator saopštio je da je u Netfliksovoj seriji za decu prekršen LGBT zakon, tako što se u njoj prikazuju devojke koje se ljube.

U saopštenju se navodi da scene u kojima dve devojke jedna drugoj kažu da se vole i potom se ljube „mogu imati štetan uticaj na razvoj maloletnika“, a kao problematična za decu je ocenjena i scena u kojoj zastrašujućilikovi jure junake, prenosi Politiko.

Netfliks je animiranu seriju „Park jure“ namenio za starije od sedam godina, ali je mađarski regulator naveo da je i to greška i da je preporuka trebalo da bude da je za starije od 12 godina.

Istraga je pokrenuta u avgustu posle više prijava da Netfliks krši kontroverzni zakon o LGBT zajednici, koji je usvojen prošle godine i zabranjuje da se među decom i tinejdžerima promovišu „odstupanja od samoidentiteta koji odgovara polu pri rođenju, promena pola ili homoseksualnost.”

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Mađarski regulator je naveo da će od holandskog audio-vizuelnog regulatora tražiti da ispita taj slučaj, jer je sedište Netfliksa za Evropu u Holandiji.

U saopštenju se dodaje da je odluka slična onoj koji je doneo britanski rgulator, koji je savetovao da deca ne tereba da gledaju tu seriju zbog „opasnog ponašanja“.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.