Lokalne samouprave da uključe LGBT osobe u akcione planove


Zaštitnik građana će u cilju unapređenja položaja LGBTI osoba u Srbiji ove godine održati 15 obuka za zaposlene u lokalnim samoupravama, kako bi se olakšalo uključivanje pripadnika ove zajednice u aktivnosti u sredinama u kojima žive, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je na sastanku Upravnog odbora programa „Horizontalna sredstva za Zapadni Balkan i Tursku“ izjavila da je predviđeno da „lokalne samouprave u svoje akcione planove eksplicitno uključe LGBTI osobe, da propišu mere i aktivnosti za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva“.

Stojanović je rekla da Zaštitnik građana u 2021. godini u okviru projektnih aktivnosti „očekuje podršku za izradu i predstavljanje publikacije za decu i mlade o pravima LGBTI osoba, kojom bi se ukazivalo na njihova prava“.

Sve aktivnosti se održavaju u okviru projekta Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti“, uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Izvor: N1


ČITAJTE:  Zbog homofobije i rasizma počeo bojkot društvenih mreža

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.