Gej sveštenik pobegao iz Rusije i razotkrio skandale


Veliki skandal drma Rusku pravoslavnu crkvu, nakon što je sveštenik iz Rostova na Donu otišao iz zemlje prethodno optuživši crkvene vlasti da su ga zlostavljali jer je homoseksualac, dok lokalna mitropolija demantuje optužbe.

Bivši sveštenik Aleksander Usatov iz dijeceze na jugu Rusije rekao je kako je bio primoran da napusti dužnost zbog svoje seksualne orijentacije, preneo je “Jutarnji list”. To je naknadno objašnjeno kad je Usatov objavio manifest o svom gubitku vere. Rekao je da su ga u crkvi zlostavljali i pretili mu smrću te da je kontaktirao gej aktiviste iz Evropske unije koji su mu pomogli da napusti Rusiju, nakon čega se pre godinu dana nastanio u Holandiji.

ČITAJTE:  Đani Jovanović je jedan od najvećih LGBT aktivista u Nemačkoj

Ali, priča je tek sad dospela do velikih medija i u ponedjeljak je sam Usatov dao intervju.

– Ranije sam pisao o ideološkim razlozima koji su doveli do mog napuštanja Ruske pravoslavne crkve. Ali, sada sam spreman da iznesem čitavu priču. Nisam više mogao da ostanem u crkvi jer sam gej i ateista – rekao je Usatov.

On je otkrio kako unutar RPC postoji “gej lobi”, iako se svi pretvaraju da su homofobi, a u svojim je optužbama otišao toliko daleko da tvrdi kako neki svećenici spavaju s episkopima kako bi napredovali na lestvici.

– S jedne strane svi znaju za postojanje takvih lobija i mogućnosti lakog napredovanja u karijeri preko kreveta episkopa. Ali, s druge strane, najaktivniji dostojanstvenici Crkve su deklarisani homofobi – kazao je.

ČITAJTE:  Kevin Spejsi slomljen pred kamerama

Usatov je ispričao kako je zlostavljanje trpeo sve do trenutka kada je, u martu 2020, obavešten da je visoki crkveni zvaničnik o njemu napisao kako je pristalica lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, poznatog po slučaju navodnog trovanja od strane ruskih agenata.

Iako se to pokazalo netačnim, Usatov se uplašio i napustio zemlju.

Rostovska dijeceza na najnoviji je članak reagovala navodeći da je Usatov lažov, dodavši kako njegovi nadređeni nisu ni znali da je on homoseksualac. Da su znali, ističu, ne bi ga zlostavljali već jednostavno izbacili iz RPC, navodi “Jutarnji list”.

Portparol mitropolije Igor Petrovski slikovito je to objasnio.

– Homoseksualni sveštenik bio bi zamoljen da skine krst ako nije u mogućnosti da drži pantalone na sebi. Uostalom, Usatov je sam zatvorio vrata Crkve tvrdeći da je njegov odlazak isključivo intelektualne prirode – ukazao je Petrovski.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.