Lokalne samouprave da izdvoje sredstva za unapređenje položaja LGBTI osoba

Jedinice lokalne samouprave u Srbiji eksplicitno treba da uključe LGBTI osobe u svoje akcione planove, da propišu mere za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva, izjavila je danas zamenica ombudsmana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

Ona je u Ražnju, na početku prve od planiranih pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove, navela da istraživanje i praksa zaštitnika građana pokazuju da se osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, često susreću sa diskriminacijom i drugim vidovima kršenja ljudskih prava.

„Često se susreću sa govorom mržnje i zločinima iz mržnje zbog predrasuda i stereotipa koji postoje u našem društvu, pa je zato veoma značajno da se preduzmu mere zaštite i unapredjivanja položaja LGBT osoba u njihovoj lokalnoj zajednici“, navela je zamenica ombudsmana a saopšteno iz te institucije.

Obuke o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove 15 samouprava zajednički realizuju zaštitnik gradjana i Asocijacija Duga iz Šapca, u okviru projekta Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti“, uz podršku Evropske Unije.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.