LGBTQ zajednica i izazovi zapošljavanja u Srbiji


Savremeno doba i moderno društvo koje je u njemu počelo da dobija drugačije obtuse postavlja raznolikost i inkluzivnost na radnom mestu kao neizostavne elemente uspešne poslovne prakse. S drudge strane, iako su se u proteklim decenijama ostvarili značajni koraci u borbi za prava LGBTQ zajednice, mnogi njeni pripadnici se još uvek suočavaju sa predrasudama, diskriminacijom i nedostatkom podrške na radnom mestu. Baveći se izazovima sa kojima se LGBTQ osobe susreću pri traženju zaposlenja u Srbiji, istražujemo da li u Srbiji u ovom kontekstu postoje prepreke i stigmatizacije tokom procesa zapošljavanja, kao i kako to utiče na profesionalno ostvarenje i karijerni napredak pojedinaca. U vezi sa time, važno je i da analiziramo postojeće zakonodavne okvire i prakse na tržištu rada u vezi sa zaštitom prava LGBTQ osoba, kao i napore organizacija i izdvojenih aktivista zarad promovisanja jednakih mogućnosti u sferi zapošljavanja. Uz razumevanje izazova i identifikaciju najboljih praksi, cilj je da se ova tema produbi i podstaknu naredni koraci ka stvaranju jednakih mogućnosti za sve ljude, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. U ovom kontekstu je ključno podsticanje dijaloga, promovisanje svesti i pružanje podrške u stvaranju inkluzivnog radnog okruženja za sve, jer samo kroz zajedničke napore možemo ostvariti pravedno društvo u kojem se svaki pojedinac može osećati prihvaćeno i ostvariti svoje puno potencijale na profesionalnom polju.

Izazovi diskriminacije: Da li postoje prepreke u procesu zapošljavanja LGBTQ osoba u Srbiji?

Iako je moguće sasvim objektivno govoriti o izvesnim naprecima u kontekstu inkluzije, LGBTQ osobe u Srbiji se još uvek suočavaju sa izvesnim izazovima i preprekama prilikom traženja zaposlenja. Dok možemo uočiti sve više pozitivnih primera podrške LGBTQ osobama kao postojećim članovima kolektiva, veoma je klizavo tle govoriti o samom procesu selekcije, kada se može dešavati diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, ali se ovo vrlo teško može dokazati. Mnogi pripadnici LGBTQ zajednice prikrivaju svoj identitet tokom razgovora za posao, iz straha od negativnih posledica ili odbijanja. Činjenica je da situacija u kojoj postoje naznake da je potrebno prikrivati svoj identitet dovodi do stvaranja dodatne napetosti i stresa, što može prirodno uticati i na samopouzdanje i mentalno zdravlje LGBTQ osoba. Istovremeno, nakon što bi bili uspešno zaposleni u ovakvim sredinama, LGBTQ pojedinci imaju pred sobom izbor koji ni u jednom pogledu ne može biti dobar za kvalitet njihovog života, a to je ili da svoj identitet sasvim odvoje od svog profesionalnog nastupa ili da se suoče sa neprijateljskom radnom sredinom, nedostatkom podrške, te samim time i nedostatkom profesionalnih mogućnosti za napredak.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

Zakonski okviri i prakse: Zaštita prava LGBTQ zajednice na tržištu rada u Srbiji

U Srbiji postoje određeni zakonski okviri koji su usmereni ka zaštiti prava LGBTQ zajednice na tržištu rada. Zakon o zabrani diskriminacije pruža opštu zaštitu od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Osim toga, Zakon o radu garantuje svim zaposlenima pravo na jednak tretman na radnom mestu. S druge strane, uprkos postojanju ovih zakona, njihova primena i sprovođenje često su izazovni. Nedostatak adekvatnih mehanizama zaštite, nedovoljna svest o pravima LGBTQ osoba, kao i negativni stavovi i predrasude u društvu predstavljaju ozbiljne prepreke za ostvarivanje punih prava zajednice na radnom mestu. Organizacije i aktivisti igraju ključnu ulogu u zagovaranju prava LGBTQ osoba, pružajući podršku i edukacije zarad unapređenja zakonodavstva i praksi kako bi se osigurala veća zaštita i inkluzivnost na tržištu rada. Istovremeno, važno je govoriti o primenama Zakona o zabrani diskriminacije u manjim sredinama, kao gotovo zasebnom problemu. Pripadnici LGBTQ zajednice će mahom biti uspešniji kada su u pitanju angažmani i poslovi u Beogradu ili Novom Sadu, no u sredinama do kojih delovanje organizacija za zaštitu prava LGBTQ zajednice prosto ne dopire. Ovakva situacija nije održiva u praksi i važno je podići svest o važnosti uspešnije primene Zakona o zabrani diskriminacije na nivou cele zemlje, kako zbog prava LGBTQ osoba da ostvare sve svoje potencijale na profesionalnom planu, tako i zbog drugih izdvojenih ili osetljivih zajednica, koje se u ovom trenutku bore za svoje ravnopravno mesto u društvu.

ČITAJTE:  Venčala se srpska aktivistkinja Dragana Todorović

Inkluzija u praksi: Podrška LGBTQ zaposlenima u Srbiji

Uprkos izazovima sa kojima se LGBTQ osobe suočavaju na tržištu rada u Srbiji, postoje sve brojniji pozitivni primeri kompanija, organizacija i institucija koje aktivno podržavaju inkluziju i pružaju podršku LGBTQ zaposlenima. Neosporno postoje organizacije u Srbiji koje prepoznaju važnost stvaranja sigurnog i prihvatljivog radnog okruženja za sve zaposlene, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Implementacija politika nediskriminacije, uključivanje antidiskriminacijskih klauzula u kodekse ponašanja i uspostavljanje kanala za prijavljivanje diskriminacije i zlostavljanja predstavljaju samo neke od mera koje su preduzete u modernim radnim okruženjima, kako bi se osigurala inkluzivna radna sredina. Pored navedenog, organizacije sprovode obuke o rodnoj i seksualnoj raznolikosti kako bi podigle svest o ovim pitanjima i promovisale toleranciju i razumevanje među zaposlenima. Kroz ove napore, LGBTQ zaposleni dobijaju podršku i priliku da se izraze na radnom mestu, što ne samo da doprinosi njihovom individualnom boljitku, već i stvara atmosferu raznolikosti koja podstiče inovaciju i uspeh organizacije u celini.

ČITAJTE:  Pitao je muškarce iz Srbije da li bi mogli da budu prijatelji sa gej osobama

Izazovi u procesu zapošljavanja sa kojima se LGBTQ osobe suočavaju u Srbiji ukazuju na potrebu za kontinuiranim naporima ka izgradnji inkluzivnog društva. Da bi se poboljšao položaj LGBTQ osoba na tržištu rada u Srbiji, važno je da se sprovode edukativne kampanje, obuke za osvešćivanje i podizanje svesti o važnosti jednakosti. Istovremeno, prepoznaje se potreba za jačanjem zakonskih okvira i efikasnijom primenom postojećih antidiskriminacionih zakona. U ovom kontekstu je bitno da organizacije i institucije prepoznaju svoju odgovornost u pružanju podrške LGBTQ zaposlenima, promovisanju jednakosti i stvaranju sigurnih radnih okruženja.

Piše: Velibor Zivkoff


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.