Povećan broj pretnji norveškom LGBTQ+ festivalu koji je sledeće nedelje


Povećan je broj pretnji LGBTQ+ Festivalu ponosa koji treba da se održi sledeće nedelje u Oslu, a prošle godine je bio meta smrtonosnog oružanog napada, saopštila je danas norveška služba bezbednosti.

Muškarac u dvadesetim godinama priveden je u utorak u istražni zatvor u Oslu zbog navodnih pretnji Paradi ponosa. Pretnje je uputio mejlom i drugim digitalnim sredstvima, saopštila je policija.

Međutim Policijska služba za bezbednost (PST) je saopštila da nije upoznata ni sa kakvim konkretnim opasnostima. Šef njene jedinice za borbu protiv terorizma Lars Lilebi rekao je da bi pretnje mogle biti pokušaj da se iznudi otkazivanje parade zakazane za 1. jul.

Pretnje dolaze sa ekstremne desnice i iz islamističkih grupa, kaže PST.

ČITAJTE:  U Zagrebu održana 23. gej parada

Tokom prošlogodišnjeg festivala napadač je otvorio vatru ubivši dve osobe i ranivši 20. Norveški državljanin porijeklom iz Irana Zaniar Matapour uhapšen je i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i terorizam. Još nije određen datum suđenja.

Osumnjičena su još trojica, dok se za jednog sumnja da je pobegao u Pakistan. Norveška čeka njegovu deportaciju. PST je napad nazvao “islamističkim terorističkim činom”.

Ovog meseca je objavljen izveštaj kojeg je tražila norveška policija i u njemu se kritikuje PST. Uz to se kaže da je norveška Obaveštajna služba upozorila da je “napad neizbežan u jednoj skandinavskoj zemlji”, s nekoliko tragova koji su upućivali na Norvešku, te da je PST mogao da ga spreči.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.