LGBTI osobe ne traže brak, već ustavna prava


LGBTI aktivisti i aktivistkinje ne traže istopolni brak, već Ustavom zagarantovana prava kako bi regulisali zajedničke živote i postali ravnopravni građani i građanke Srbije, ističu za Danas Maja Šenk iz Labrisa – Organizacije za lezbejska ljudska prava i gej aktivista Predrag Azdejković povodom izjave patrijarha Porfirija da SPC ne može da bude za to da se istopolne zajednice nazivaju brakom.

Šenk i Azdejković naglašavaju da se u zakonu o istopolnim zajednicama, koji bi, prema najavama ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić, trebalo da bude usvojen do leta ove godine, nigde ne spominje reč „brak“ između istopolnih partnera.

Gostujući na RTS-u, patrijarh je, povodom usvajanja ovog zakona rekao da je u Starom zavetu brak definisan kao zajednica „prvog čoveka i žene“ i da SPC ne može da podrži da se istopolne zajednice nazivaju brakom, iako razume da LGBT zajednica ima „bezbroj“ administrativnih problema, izazova i pritisaka i da ima potrebu da reguliše svoj status.

Šenk ističe za naš list da je veoma važno naglasiti da LGBTI aktivisti/kinje i zajednica ne traže istopolni brak.

– Mi želimo da se kroz zakon o istopolnim zajednicama regulišu sva ona prava koja su heteroseksualnim parovima i porodicama zagarantovana zakonima i Ustavom Republike Srbije. Želimo da se popune pravne praznine i da napokon postanemo ravnopravni građani i građanke ove države. Stoga smatram da izjava Porfirija iako nije sasvim podržavajuća, ipak pokazuje neki pomak u odnosu na njegove prethodnike – navodi Šenk.

Patrijarh je rekao i to da Brisel ne vrši samo političke pritiske, „već i društveno-političke u zemljama za koje se pretpostavlja da treba da bude deo te zajednice“. Međutim, Azdejković ukazuje za naš list da nije istina da Brisel vrši pritisak, jer postoji članice EU koje nisu regulisale ovo pitanje, „pa se Brisel ne bavi previše ni njima“.

ČITAJTE:  Bivša ruska poslanica protiv gej sladoleda

– Mi vršimo pritisak. Mi, LGBT populacija u Srbiji kojoj je stalo do ovog zakona jer želimo da regulišemo naše zajednice zajedničkog života. Bilo bi nepravedno da Srbija reguliše ova pitanja zbog tamo nekog pritiska iz Brisela, a ne zato što u Srbiji žive LGBT osobe koje zaslužuju ravnopravnost sa svim drugim građanima ove zemlje. Ono što je važno istaći, u Zakonu o istopolnim zajednicama se ne spominje reč brak, tako da SPC i patrijarh mogu biti mirni i podržati izglasavanje ovog zakona – naglašava Azdejković, glavni urednik gej magazina „Optimist“.

„Prvi razumniji korak“

Na svom Instagram profilu, udruženje „Da se zna“ je povodom patrijarhovog stava da razume potrebu istopolnih parova da regulišu svoj status napisalo: „Ovo možda nije dovoljno, ali jeste pomak i prvi razumniji korak u odnosu na njegove prethodnike koji su LGBT zajednicu krivili za poplave, zemljotrese i konstantno demonizovali“.

Izvor: Danas


One comment

  1. Mlacenje prazne slame. Za mnoge LGBTI osobe u Srbiji, osnovna fizicka bezbednost ostaje misaona imenica. Zasto se niko od “aktivista” ne bavi time, vec se zanimaju apstraktnim koskama koje im baca vlast? U krvolocnom drustvu kakvo je srpsko, treba se prvo pozabaviti cinjenicom da policija i sudstvo rade protiv ljudi, a sve u saradnji sa fasistima potpomognutim Srpskom Pravoslavnom Crkvom. Dok se ta zlokobna simbioza ne razmontira, price o braku ostaju smesne, ako ne i tragicne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.